Härjedalens kommun - startsida

Napptabell - när och var hugger dom bäst?

Aborre

Abborre

Var? Denna underskattade matfisk är vanligast i skogslandet sjöar och strömmande vatten.
När? Året runt. Sommartid är den lättast att hitta i sjöar och tjärnar och allra bäst nappar det under tidiga morgnar och sena kvällar. Under vintern är den en av pimpelfiskarnas stora favoriter.
Hur? På försommaren är maskmete den överlägset bästa metoden. Under hösten ger löja eller annan småfisk på kroken bäst resultat.

Harr

Harr

Var? Härjedalens landskapsfisk finns i strömmande syrerika vatten från fjäll till skogsland.
När? Midsommartid är den bästa tiden för harrfiske. Sensommarens kvällsfiske är en annan bra tid och i september är chansen stor att fånga en eller ett par riktiga bjässar. Även vinterfiske kan ge goda fångster av denna silverglänsande skönhet.
Hur? Harren är flugfiskarens favorit, men fiske med mask och spinnare kan också ge mycket goda resultat.

Gädda

Gädda

Var? Vanligast i skogslandets sjöar och strömmande vatten. Finns även i vissa fjällsjöar.
När? Bästa tiden är vår och höst. Under vårens lektid går hannarna in i grunda vikar och väntar på honor. Även under hösten söker den upp grundare vatten i sin jakt på bytesfisk. Sommartid håller den till på stora djup.
Hur? Spinnfiske med spinnare, wobbler eller skeddrag.

Öring

Öring

Var? Öringen kräver friska och rena vatten, därför finns den över hela Härjedalen, från fjällen till skogslandet.
När? I Ljusnan börjar öringsäsongen redan i mars/april. Fisket fortsätter sedan ända fram till 1 september. Då inleds öringens lekperiod och därför råder fiskeförbud fram till 30 oktober. Sedan börjar vinterfisket och då är öringen mycket huggvillig.
Hur? Det vanligaste sättet att fånga öringen är flugfiske. Mask och spinnare kan också fungera.

Röding

Röding

Var? Rödingen finns i nästan alla fjällsjöar och i en hel del sjöar i skogslandet.
När? Rödingen är Härjedalens klassiska vinterfisk. I oktober/november, när de första isarna bär, hugger den vilt. Vårvintern är också högsäsong för pimpelfiske efter röding. Sommartid är den betydligt mer svårflirtad - men visst finns den.
Hur? Vintertid är det pimpelfiske som gäller. Med maggots på kroken. Sommartid kan man prova med fluga, vanligt mete och spinnfiske.

Sik

Sik

Var? Siken lever i både sjöar och i strömmande vatten från skogslandet till där fjällen tar vid När? I Härjedalen fångas sik året runt.
Hur? Siken äter både insekter och småfisk och därför fungerar både flugfiske och spinnfiske. Vintertid är det pimpelfiske med levande mask som gäller.

Sidinformation

Sidan uppdaterad 2015-04-30 08.38
av Henry Jonasson