Elda effektivt med ved

Genom att elda på ett effektivt sätt gynnas miljön och din plånbok och hälsa. Vedeldning är en av de största källorna till hälsofarliga luftföroreningar i Sverige men om du eldar rätt kan du minska utsläppen med upp till 50 procent och bidrar till bättre luft där du bor.

Om din eldstad har eldningsinstruktioner, se till att följa dessa.

Har du en vedeldad kamin, spis eller ugn så elda bara med ved. Det är inte tillåtet att elda sopor, plast, spånskivor, målat eller impregnerat trä och liknande eftersom det ger utsläpp av giftiga ämnen.

Elda effektivt

  • Använd lagom torr ved. En bra tumregel är att veden ska ha legat utomhus under tak i minst ett halvår från det att den är höggs och har en fukthalt på 15–20 procent. Använda den ved du bär in inom ett par veckor, annars kan den bli för torr och brinner fortare, ger mindre värme och utsläppen av föroreningar blir högre.
  • Använd bra tändmedel för att få fart på elden och minska utsläppen. Näver och fint huggna vedträn fungerar bra men även braständare som briketter, block och tändpåsar. Undvik tidningspapper som brinner för fort för att vara effektivt och använd inte tändvätska som är väldigt brandfarligt och ger mer föroreningar.
  • Tänd uppifrån. Korslägg veden luftigt som i en fyrkant med större vedträn i botten och minder längst upp. Placera tändmedlet i toppen, precis under de översta vedträna. Tänd på brasan och låt luckan till kaminen stå på glänt tills elden tagit sig.
  • Fyll på med mer ved när flammorna är borta och det har bildats en glödbädd. Lägg 2-3 vedträn luftigt, gärna i kors, ha spjället helt öppet och justera det när lågorna har dragit igång igen.

Elda rätt

Brasan ska ha en klargul låga som inte sotar eller immar igen kaminens glas. Du kan även gå ut och titta på röken. När det är varmt ute ska den vara nästan osynlig och när det är kallt ska röken vara vitaktig. Om röken är svart eller gulaktig tyder det på dålig förbränning eller fel bränsle. Askan ska bli ett ljusgrått mjöl.

Genom att följa dessa råd och elda rätt minskar du hälsoskadliga utsläpp i din närhet och är snällare mot klimatet och din plånbok. Dessutom minskar du risken för bränder.

Senast uppdaterad: 7 juni 2021 15:00
Redaktör för sidan: Anneli Floberg
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas