Värmepump
Om du ska installera bergvärme, ytjordvärme, grundvattenvärme eller ytvattenvärme, alternativt ändra din befintliga anläggning, måste du först lämna in en anmälan om detta till kommunen. Ska din värmepump installeras inom ett vattenskyddsområde krävs vanligtvis också en dispens från länsstyrelsen samt ett tillstånd/godkännande från kommunen.
Att tänka på innan din installation
Om du ska anlägga en värmepump måste du anmäla det till kommunen senast 6 veckor innan du påbörjar arbetet. Om du börjar installera, förbereda mark eller liknande innan du fått godkännande av oss kan du bli skyldig att betala miljösanktionsavgift. Du kan också drabbas av ytterligare kostnader för exempelvis återställning av marken om du påbörjar installation men vi inte kan godkänna den i efterhand.
Tänk också på att kontrollera så att din anmälan är komplett innan du skickar in den till oss. Ärenden som inte är kompletta tar vanligtvis längre tid att handlägga. Du måste vänta tills du fått ett beslut innan du får påbörja anläggandet.
Värmepump inom vattenskyddsområde kräver tillstånd
Om din fastighet ligger inom vattenskyddsområde kan det krävas tillstånd för installation av värmepump. Beroende på vilka föreskrifter som gäller inom det aktuella vattenskyddsområdet kan det också innebära att du måste söka dispens hos länsstyrelsen.
Det kan även innebära att värmepumpar är direkt olämpliga eller till och med förbjudna. För att veta vad som gäller i just ditt fall behöver du läsa vattenskyddsföreskrifterna. Du kan även be miljö- och byggavdelningen om hjälp.
För ansökan om installation av värmepump inom ett vattenskyddsområde används samma e-tjänst eller blankett som vid en anmälan utanför ett vattenskyddsområde.
Vattenkartan - Karta över vattenskyddsområden Länk till annan webbplats.
Installera luftvärmepump
Du behöver inte anmäla om du ska installera en luftvärmepump, men det finns vissa saker du bör tänka på innan.
Planera installationen noga för att undvika att bekymmer dyker upp. En luftvärmepump kan, till exempel, låta en hel del och risken för onödigt oväsen bör därför minimeras. När du köper en luftvärmepump så observera därför pumpens ljudnivå som utedelen alstrar, både för din egen och grannarnas skull. Placera den därefter så att risken för bullerstörningar blir så liten som möjligt.
Installera sjövärme
För sjövärme gäller speciella regler. Bland annat ska sjöns lämplighet kontrolleras. Du som fastighetsägare ska ha rätt att göra installationer i sjön. Du måste också sätta ut varningsskyltar för båttrafik. Det kan även innebära att du måste söka strandsskyddsdispens eftersom installationen kräver schaktning och andra ändringar i strandnära miljöer.
Anmäl installation av värmepump
Anmäl installation av värmepump genom vår e-tjänst. Om du inte vill eller kan använda e-tjänsten kan du anmäla genom den blankett som finns på e-tjänstens startsida.
Detta ska ingå i anmälan
Det här ska finnas i en komplett anmälan:
- Fastighetsbeteckning och adress.
- Kontaktuppgifter till fastighetsägare.
- Fakturauppgifter.
- Kontaktuppgifter till installatör.
- Kontaktuppgifter till borrare.
- Modell på värmepump.
- Värmepumpens effekt.
- Typ av köldmedium och mängd.
- Eventuella grannyttranden.
- Eventuella servitut.
Specifikt för borrning ska följande ingå:
- Borrhålets djup. Om hålet är gradat ska gradningen framgå samt i vilken riktning det lutar.
- Vad ni avser att göra med borrkax.
- Hur ni avser att avslamma vatten och vart vattnet ska släppas ut.
Vid jordvärme ska följande ingå:
- Vilken eller vilka fastigheter som kollektorslangen läggs på.
- Kollektorslangens längd.
Till din anmälan ska du också bifoga en karta, en situationsplan, som visar:
- Placering av dricksvattenbrunnar, egna och grannars.
- Placering av avloppsanläggningar, egna och grannars. Markera både trekammarbrunnar och avloppsanläggningens utsläppspunkt, exempelvis en markbädd eller infiltration.
- Placering av värmepumpsanläggningar, egna och grannar. Kom ihåg att ta med uppgifter om eventuell gradning.
- Avstånd från kollektorslang/borrhål till fastighetsgränser, byggnader och övriga fasta installationer på din och dina grannars fastigheter.
- För bergvärme: Borrhålets placering, om det vinklas ska det också framgå riktning och placering av botten på borrhålet.
- För jordvärme: Kollektorslangens dragning på fastigheten.
Det går bra med en enklare karta, till exempel en utskriven från internet, som du ritar och skriver in avstånd på. Det viktiga är att det är tydligt för oss så att vi förstår vad som är tänkt och var på fastigheten det i sådana fall sker. Miljö- och byggavdelningen kan också hjälpa till att ta fram en kartbild som du kan använda dig av.
Grannhöran och Servitut
Om din anläggning är inom 10 meter från fastighetsgräns så måste du skicka med ett yttrande från din granne.
Om hela eller delar av anläggningen ska placeras på annans mark måste ni upprätta ett så kallat servitut. Det är ett medgivande från din granne att installationen är ok. Eventuellt servitut ska också skickas med anmälan.
Ansvar
Den som anmäler installation av värmepump ansvarar för att lämna in fullständiga och korrekta uppgifter.
Om annans mark eller vattenområde kommer att användas för hela eller delar av anläggningen krävs tillstånd från markägaren.
Installation av värmepump kan leda till oönskade miljöeffekter i närmiljön och få konsekvenser för dricksvattenförsörjningen i närområdet vilket i sin tur kan leda till eventuella krav på åtgärder.
När du skickat in anmälan
När du har skickat in en komplett anmälan handlägger vi den och undersöker om installationen är lämplig på den tänkta platsen. Vi tittar till exempel på om området ligger inom ett vattenskyddsområde, vad som finns i den närmaste omgivningen och vilket köldmedium du tänkt använda i din värmepump.
Beslut
När handläggningen är klar får du ett beslut från oss och först då får du börja borra eller gräva inför installationen.
Om miljö- och byggnämnden beslutar att installation av värmepump kan godkännas skickas ett beslut med försiktighetsmått till fastighetsägaren. Försiktighetsmåtten ska följas vid borrning, installation och drift av värmepumpen. Det är fastighetsägaren som ansvarar för att försiktighetsmåtten följs. Det är därför viktigt att du som fastighetsägare visar beslutet för borrare och installatör. Det är också viktigt att kontrollera att eventuellt borrvatten och borrkax tas omhand på rätt sätt. Vid otillåtet utsläpp som sätter igen dagvattenbrunnar är det du som fastighetsägare som får betala ersättning för slamsugning och spolning av ledningsnätet. Om utsläpp leder till miljöskador, till exempel för att vattendrag slammas igen, är det du som fastighetsägare som är ansvarig.
Vad kostar det?
Vi tar ut en avgift för att handlägga ditt ärende. Avgiften motsvarar i normalfallet 4 timmars handläggningstid, eller 5 timmar om det gäller sjövärme, alltså en ytvattenvärmepump.
Miljöbalkstaxa i Bergs kommun
Miljöbalkstaxa i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.
Bra att tänka på
Inför installationen ska du:
- Prata med dina grannar och skicka in grannyttrande om din anläggning placeras närmare än 10 meter från tomtgräns.
- Prata med dina grannar och skicka in grannmedgivande om en del av din anläggning placeras under grannens tomt.
- Se till att eventuellt borrhål hamnar minst 20 meter från andra energibrunnar.
- Se till att borrhål eller kollektorslangar hamnar minst 30 meter från dricksvattenbrunnar och avloppsanläggningar på din egen eller grannes tomt.
- Anmäla eller ansöka om tillstånd för anläggningen hos kommunen.
- Anmäla eventuell skrotning av gammal oljecistern till kommunen.
Du bör prata med dina grannar även om anläggningen placeras mer än 10 meter från fastighetsgränsen.
Kontakt
-
Miljö- och byggavdelningen
Miljö- och byggavdelningen i Härjedalens kommun och Bergs kommun