Buller
Buller är den miljöstörning som påverkar flest människor i Sverige. Vanliga bullerkällor är vägtrafik, fläktar, höga ljud från grannar och industrier. Buller kan upplevas olika – det som är behagligt för en person kan vara störande för en annan.
Vad kan du göra vid buller?
Om du störs av buller, börja med att kontakta den som orsakar bullret. I ett hyreshus kan fastighetsägaren vara skyldig att utreda bullret. Om du äger din bostad och störs av en granne behöver du istället prata med grannen. En god dialog kan ofta lösa problemet, och ibland är grannen inte medveten om att du störs.
Om du hyr din bostad är du som hyresgäst ansvarig för att undvika att störa dina grannar.
Om bullret kommer från en väg kan det istället vara väghållaren som är ansvarig för att utreda bullret. Trafikverket har en egen sida för att anmäla klagomål på deras vägar: Frågor till Trafikverket - trafikverket.se Länk till annan webbplats..
Vad kan kommunen göra?
Om problemen fortsätter kan du göra en anmälan om olägenhet till miljö- och byggavdelningen. Notera gärna de samtal du haft med fastighetsägaren eller grannen, eftersom detta kan vara till hjälp vid utredningen. Du kan behöva föra en störningsdagbok för att dokumentera utbredningen av störningen.
För att kommunen ska kunna kräva åtgärder för buller krävs det att bullret är av sådan art att det går att klassa som en medicinsk olägenhet. Att man själv upplever att ett ljud är en störning är inte alltid tillräckligt för att det ska gå att kräva åtgärder.
Anmäl olägenhet eller störning
Observera att alla klagomål blir allmänna handlingar när de lämnas in till kommunen.
Läs mer om hur du kan göra en anmälan på följande sidor:
Anmäl olägenhet eller störning – berg.se
Anmäl olägenhet eller störning – herjedalen.se Länk till annan webbplats.
Mer information om buller finns på Hälsoeffekter av buller och höga ljudnivåer – folkhalsomyndigheten.se. Länk till annan webbplats.
Kontakt
-
Miljö- och byggavdelningen
Miljö- och byggavdelningen i Härjedalens kommun och Bergs kommun