Livsmedel

Vad du äter och dricker påverkar din hälsa. Fräscha råvaror och korrekt hantering är speciellt viktigt. Alla som hanterar livsmedel ansvarar själva för att livsmedlen ska vara säkra

Miljö- och byggnadsnämnden har tillsynsansvar över alla livsmedelsanläggningar inom Härjedalens kommun. Det innebär att vi gör regelbundna kontroller på restauranger, livsmedelsbutiker, skolkök, livsmedelsproducenter, tillfällig livsmedelsförsäljning och annan hantering av livsmedel.

Syftet med våra kontroller är att säkerställa att du som konsument ska kunna lita på att den mat du får i dig på restauranger, caféer och liknande är säker att äta.
Livsmedelskontroller

Matförgiftning och smittskydd

Om du misstänker att du blivit matförgiftad ska du anmäla det till miljökontoret i den kommun där du köpt eller ätit livsmedlet som du tror att du blivit sjuk av. Anmäl så fort som möjligt för att förhindra att fler blir smittade.
Anmäla matförgiftning

Material i kontakt med livsmedel

Företagare som tillverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial eller produkter behöver registrera sin verksamhet hos miljö- och byggavdelningen senast den 1 juli 2024.

Verksamheter som behöver registreras

Företagare som tilverkar, importerar eller säljer kontaktmaterial eller produkter behöver registrera sin verksamhet hos miljö- och byggadelningen senast den 1 juli 2024. Kontrollmyndigheten som utför livsmedelskontrollen kommer även att utföra kontroll på kontaktmaterial.

Vad är kontaktmaterial?

Material i kontakt med livsmedel eller kontaktmaterial förkortas till FCM (Food Contact Materials). Kontaktmaterial är allt från:

  • Förpackningsmaterial för livsmedel - plastpåsar, plastfilmer, papperspåsar, kartong och plastförpackningar, olika slags folier
  • Bordsartiklar - porslin, glas, matbestick
  • Köksredskap - ugnsplåtar, slevar, vispar, stekpannor och kastruller
  • Köksapparater - juicepress, kaffebryggare och elvispar
  • Matlagningsappparater - rör, hjul, slangar och tätningar, grillar
  • Utrustning och ytskikt - filterdukar och transportband

Verksamheter som inte behöver registreras

Verksamheter som är undantagna från registreringsplikten:

  • Verksamheter som under ett räkenskapsår beräknas ha en omsättning avseende FCM som understiger 80 000 kronor.
  • Verksamheter som beräknas tillverka, förädla eller importera färre än 1 000 enheter/år av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel.
  • Restauranger och andra som hanterar FCM.

Lagstiftningen om kontaktmaterial riktar sig till de företag som tillverkar eller släpper ut dessa material och produkter på marknaden, och inte till livsmedelsföretagare som använder kontaktmaterialen. Du som till exempel har en restauarang eller annan verksamhet som använder köksmaskiner med mera, behöver inte göra någon särskild registerering för kontaktmaterial.
Hur du hanterar dem hanteras i den vanliga kontrollen som miljö- och byggavdelningen gör hos dig. Vid frågor och funderingar vänligen kontakta miljö- och byggavdelningen.

FCM

På Livsmedelsverkets webbplats kan du läsa mer om FCM (Food Contact Materials) och vilka verksamheter som omfattas.Kontaktmaterial Kontrollwiki Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Registreringsavgift

Avgiften för registrering av kontaktmaterial är enligt kommernas taxa för livsmedelskontroll.

Miljö och bygg hjälper dig med frågor

Vid oklarheter och frågor kontakta kundservice eller besöka oss.
Oftast får du hjälp direkt, annars lotsar vi ditt ärende rätt.

Kontakt

Senast uppdaterad: 16 maj 2024 13:57
Redaktör för sidan: Anneli Floberg
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas