Brandsäkerhet hemma, brandvaranare

Det är viktigt att du vet hur du ska agera vid en eventuell brand, och att ditt hem är säkrat med brandvarnare och släckutrustning. Varje år dör 120 personer i Sverige i bränder, de flesta i samband med bränder i bostäder.

Alla boende i huset måste veta hur ni ska agera vid en eventuell brand, att det finns klara utrymningsvägar och att släckutrustning är lättillgänglig.

Brandvarnare

En fungerande brandvarnare är hemmets viktigaste brandskydd. Brandvarnarna ska vara placerade i taket och sitta så att alla i hemmet vaknar av larmet om det skulle börja brinna.

Kontrollera med jämna mellanrum att brandvarnarna fungerar genom att trycka på funktionsknappen. Byt gärna batteriet i brandvarnarna en gång om året. Ett bra sätt att komma ihåg det kan vara att byta vid första advent. Då är du också säker på att det fungerar i juletid, den tid då flest brandolyckor sker i hemmen.

Släcka själv

De allra flesta bränder är små i början och kan släckas med en handbrandsläckare. Om det börjar brinna går en fungerande brandvarnare igång inom en minut. När brandvarnaren ljuder har du som regel minst två till tre minuter på dig att släcka branden innan det blir så mycket brandrök att du måste lämna rummet. Tiden beror på brandens storlek och fäste.

Om du inte kan släcka branden måste alla i hemmet ta sig ut. Kom ihåg att stänga dörren till rummet där det brinner, eftersom röken är farligast.

Om det brinner i grannens lägenhet

Om det brinner i en lägenhet i huset, och ytterdörren till lägenheten inte är stängd, kommer trapphuset snabbt att bli rökfyllt. Stanna då kvar i din lägenhet och ring 112. Gå till ett fönster eller gå ut på balkongen så att räddningstjänsten ser dig och kan hjälpa dig ut.

Lägenheter är byggda så att om det brinner hos din granne ska det ta minst 60 minuter innan branden når din lägenhet. Därför kan du stanna kvar i din lägenhet även om trapphuset är rökfyllt.

Lär dig mer om brandskydd

Du kan alltid vända dig till Räddningstjänsten Jämtland för mer information om brandskydd.
Räddningstjänsten Jämtlands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer om hur du kan skydda ditt hem mot brand så finns detockså utbildningar i brandsäkerhet som du kan gå, du kan läsa mer om detta bland annat på Brandskyddsföreningens webbplats Brandskyddsbanken.
Brandskyddsbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hos Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kan du läsa mer om förebyggande brandskydd som till exempel brandvarnare, brandsläckare och utrymning.
MSB:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 2 december 2024 14:45
Redaktör för sidan: Maria Busk
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas