Brandsäkerhet hemma
Det är viktigt att du vet hur du ska agera vid en eventuell brand, och att ditt hem är säkrat med brandvarnare och släckutrustning. Varje år dör 120 personer i Sverige i bränder, de flesta i samband med bränder i bostäder.
Alla boende i huset måste veta hur ni ska agera vid en eventuell brand, att det finns klara utrymningsvägar och att släckutrustning är lättillgänglig.
Brandvarnare
Från första lilla flamma till att huset brinner för fullt går ofta fort, redan efter ett par minuter gör röken det livsfarligt för alla därhemma. Det är därför viktigt att du i tidigt skede blir uppmärksammad om brand för att hinna agera innan situationen blir för farlig. Brandvarnare är därför viktigt att utrusta ditt hem med och också lag på.
Kontrollera med jämna mellanrum att brandvarnarna fungerar genom att trycka på funktionsknappen. Byt gärna batteriet i brandvarnarna en gång om året. Ett bra sätt att komma ihåg det kan vara att byta vid första advent. Då är du också säker på att det fungerar i juletid, den tid då flest brandolyckor sker i hemmen.
Brandsläckare och brandfilt
Utöver brandvarnare finns annan brandskyddsutrustning som kan vara bra att ha hemma så som brandsläckare och brandfilt. De allra flesta bränder är små i början och kan släckas med en handbrandsläckare. Om det börjar brinna går en fungerande brandvarnare igång inom en minut. När brandvarnaren ljuder har du som regel minst två till tre minuter på dig att släcka branden innan det blir så mycket brandrök att du måste lämna rummet. Tiden beror på brandens storlek och fäste.
Om du inte kan släcka branden måste alla i hemmet ta sig ut. Kom ihåg att stänga dörren till rummet där det brinner, eftersom röken är farligast.
Brandrisker i hemmet
Några större källor till brandrisk i hemmet är spisen i köket, eldstäder och mobilladdare.
Brandrisk i köket
Förebygg bränder genom att hålla rent från brännbart material på och runt om spisen. Rengör även spisfläkten och ugnen då och då. En ”spisvakt” är ett bra hjälpmedel om man är orolig för att glömma en påslagen spis.
Läs om spisvakt (Brandskyddsföreningen). Länk till annan webbplats.
Eldstäder
Många bränder i villor och småhus kan kopplas till eldstäder. Förebygg risken för bränder genom att se till att installationen sköts på rätt sätt, att du eldar på rätt sätt och att sotning och brandskyddskontroll görs.
Läs mer om brandskydd kopplat till eldstäder (Brandskyddsföreningen). Länk till annan webbplats.
Lär dig mer om brandskydd
Du kan alltid vända dig till Räddningstjänsten Jämtland för mer information om brandskydd.
Räddningstjänsten Jämtlands webbplats
Vill du veta mer om hur du kan skydda ditt hem mot brand så finns det också utbildningar i brandsäkerhet som du kan gå, du kan läsa mer om detta bland annat på Brandskyddsföreningens webbplats.
Brandskyddsföreningens webbplats Länk till annan webbplats.
Hos Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB, kan du läsa mer om förebyggande brandskydd som till exempel brandvarnare, brandsläckare och utrymning.
MSB:s webbplats