Oljeavskiljare

Om det finns risk att olja från din verksamhet kan nå avloppet eller dagvattennätet behövs en oljeavskiljare. Detta gäller för verksamheter som bensinstationer, biltvättar, verkstäder, parkeringshus och skrotverksamheter.

När krävs oljeavskiljare?

Oljeavskiljare behövs för verksamheter där olja eller oljeförorenat vatten kan nå avloppet, dagvattennätet, diken eller vattendrag. För andra områden, som parkeringsplatser, kan annan typ av rening krävas. Utan oljeavskiljare riskerar oljan att nå reningsverk, sjöar och vattendrag, vilket kan orsaka skador på miljön.

Krav på oljeavskiljare

Oljeavskiljaren ska följa Europastandard och Svensk Standard SS-EN 858-1 och ska:

  • Ha ett larm med varningslampa och ljudsignal
  • Vara utrustad med avstängningsfunktion
  • Ha möjlighet för provtagning av utgående vatten

Anlita gärna en sakkunnig konsult för att beräkna rätt storlek på oljeavskiljaren.

Installation och anmälan

Installation av oljeavskiljare kräver en anmälan till Miljö- och byggavdelningen enligt plan- och bygglagen. Kontakta Miljö- och byggavdelningen för att göra din anmälan.

Tömning, kontroll och besiktning

Tömning ska utföras vid behov av en godkänd entreprenör. En tumregel är att toppsugning sker när oljeskiktet är 5 cm och slamsugning vid 15 cm slamskikt. Kontrollera olje- och slamnivåer kontinuerligt och utför en årlig besiktning. Vart femte år krävs även en besiktning av en godkänd kontrollant.

Verksamhetsutövare eller fastighetsägare ansvarar för att oljeavskiljaren töms och kontrolleras regelbundet för att förhindra oljeutsläpp.

Avgifter för tillsyn

En tillsynsavgift tas ut enligt kommunens taxa för miljöbalken.

Miljöbalkstaxa i Bergs kommun
Miljöbalkstaxa i Härjedalens kommun Länk till annan webbplats.

Kontakt

Senast uppdaterad: 4 november 2024 14:00
Redaktör för sidan: Maria Busk
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas