Nationella idrottsutbildningar

Sonfjället

Härjedalens gymnasium har tre nationellt godkända idrottsutbildningar (NIU), längdskidåkning, skidskytte och alpint. Elever som blivit antagna till vår NIU-utbildning läser vid något av skolans program, samtidigt som de tränar för att nå elitnivå inom sin idrott. Eleven kan välja att läsa på 3 eller 4 år.

Du läser något av de nationella programmen

 • barn- och fritid
 • ekonomi (inriktning ekonomi)
 • industritekniska
 • natur­veten­skap (inriktning naturveten­skap)
 • samhällsvetenskap (in­riktning beteende­vetenskap)

Du tillhör en idrottsklass där bland annat schemat är anpassat efter idrottens behov.

Utöver de gymnasiegemensamma ku­rs­­erna och karaktärsämneskurserna för respektive nationellt program, så läser du på NIU 500-700 poäng i ämnet specialidrott.

Härjedalens gymnasium är en liten skola där man inte försvinner i mängden. Små klasser ger automatiskt mer lärartid per elev och man har lätt att få hjälp från lärare. Man lär känna både sina klasskompisar och elever från andra program och stämningen är familjär och avspänd.

Under tre dagar är det besöksdagar på Härjedalens gymnasium i Sveg. Dagarna är för längdskidåkare och skidskyttar födda 07-08, som vill se hur vårt gymnasiums skidinriktningar, längdskidor och skidskytte fungerar.

 • Upplev hur man tränar i Sveg
 • Se våra fantastiska träningsförhållanden
 • Få information om skolan och om vår verksamhet
 • Tips inom träning
 • Träffa eleverna och tränarna
 • Få en helhetsbild hur det är att gå på Härjedalens gymnasium med inriktning på längdskidor och skidskytte.

Vi bjuder deltagande ungdomar på lunch och middag. Boende bokar ni själva. Kan ni bara delta en dag eller två, så är ni välkomna när det passar er.

Program presenteras på herjedalensgymnasium.se i början av september och skickas även ut till de som anmält sig.

Vi tycker också att det vore trevligt om vi får träffa era föräldrar. Har ni klubbkompisar som inte fått inbjudan får ni gärna berätta om besöksdagarna. Vi kan endast ta emot 50 personer - så först till kvarn.

Tips om boende

Svegs Camping, Hotell Mysoxen, Hotell Härjedalen, Lilla Hotellet, Agardhs Vandrarhem och Evertsgården.

Anmälan

Senast den 17 september till erik.albinder@herjedalen.se. Skriv om det gäller längd eller skidskytte, samt eventuella matallergier.

Hör av er till någon av tränarna vid frågor:

Erik Albinder (skidskytte), 070-285 85 70
erik.albinder@herjedalen.se

Mari Svelander (längd), 070-211 23 61
mari.svelander@herjedalen.se

Anna-Carin Zidek (längd/skidskytte), 070-399 97 21
anna-carin.zidek@herjedalen.se

Markus Femling (längd), 070-515 40 92
markus.femling@herjedalen.se


Du måste göra två ansökningar för att söka till NIU Idrottsprogrammen:

1. Idrotten

Ansökan ska göras direkt till respektive idrottsförbund. Ansökan till NIU är öppen från 1 oktober till 1 december.

Ansök här för alpint och längdskidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ansök här för skidskytte Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2. Gymnasieprogram

Ansökan om gymnasieprogram ska göras senast 1 februari. Du som är elev från Jämtlands län gör din gymnasieansökan via Dexter. Du som är elev från en annan kommun gör din gymnasieansökan via din hemkommun.

Slalomåkare

Hösten 2017 började den första kullen på sex elever vid Härjedalens gymnasium NIU alpint.

Vi anser att skolan är viktig. Under första året ligger fokus på studier och uppbyggnad. Därför innebär första året - förutom mycket skola - fysisk uppbyggnad och en massa skidåkning.

Under en skolvecka har vi 3-6 träningspass, där i genomsnitt 3 av dem ligger på skoltid det första året, de övriga ligger utanför skoltid men med tränare.

Utbildningen är på 3 år, men med möjlighet att läsa under 4 år. Väljer man att läsa på 4 år öppnar det för mer träning och utvecklingsmöjligheter.

Intill skolan i Sveg finns gym, simhall, idrottshall, ishall, milslånga löpspår och cykelleder. Hemmabacken Björnberget ligger 10 minuter från skolan och erbjuder 200 fallhöjdsmeter. Här har vi möjlighet att träna utan trängsel, vilket ger oss väldigt bra kvalitet på träningen.

Önskar man lite variation i träningen, har vi 45 minuter till Vemdalsfjällen. Vårt mål med den alpina träningen är att ge en bred skidfärdighet, vilket gör dig till en mer allsidig skidåkare som hjälper dig att nå dina drömmars mål.

Träning

På Härjedalens gymnasium erbjuder vi träning fyra dagar i veckan, varav en är heldag. Under vintersäsongen bedriver vi vår träning i vår hemmabacke, Björnberget, 10 minuter från skolan och i Björnrike 40 min från skolan.

Under barmarksperioden laddar vi upp hemma i Sveg, där vi har det mesta som behövs för en bra barmarksträning. Vi har gym, simhall, idrottshall, ishall och i nära anslutning till skolan har vi milslånga löpspår och cykelleder.

Vi på alpint har alltid skolan som utgångspunkt när det gäller resor till träningar och tävlingar. Eleverna förvarar all sin skidutrustning på skolan, där det även finns en vallabod som eleverna har tillgång till under kvällar och helger.

Tester

Vi gör tester 2 gånger per år, en på hösten och en på våren. Det vi testar är bland annat:

 • Triathlon
 • Fystest
 • Screening, rörlighetstest

Läger

Vi har mellan 30 och 35 lägerdagar under ett läsår. Alla läger är frivilliga och vi försöker alltid att välja det alternativ som är mest prisvärt. Våra läger orter varierar för att vi ska få ut det bästa

Tävlingar

Varje höst gör vi en tävlingsplanering där lägger in vilka tävlingar som vi tränare följer med på.

NIU Längdskidor

Skidåkare med vy

1997 startade Härjedalens gymnasium ett skidgymnasium med inriktning för längdskidåkning. Kommunen, skolan och Svegs IK ansåg att det fanns ett så stort underlag med skidåkare i distriktet att det var tillräckligt för en sådan verksamhet.

Möjligheterna för att satsa och träna mot att bli en duktig längdskidåkare är väldigt bra i Sveg. Ett bevis på detta är inte minst Ida Ingemarsdotter och Anna-Carin Zidek som båda är uppvuxna på orten och fostrade i Svegs IK:s verksamhet.

Nu är vi redo att ta emot Dig som vill ge längdskidåkningen en chans.

 

NIU Skidskytte

Skidskytt

Hösten 2009 startade vår skidskytteinriktning på Härjedalens Gymnasium och sedan 2011 är vi NIU-Certifierade (Nationell Idrotts Utbildning) från Svenska Skidskytteförbundet. Vi har en ny skjutvall med 30 skjutplatser, med elektroniska mål, i anslutning till en av Sveriges finaste rullskidbanor. Vi har även en inomhusbana för luftgevärsskytte. Flera duktiga skidskyttar har tränat i vår närhet och nått fina resultat.

Nu är vi redo att ta emot Dig som vill satsa mot toppen i skidskytte.

Träning och tester

Våra tankar om träning är att vi ska bygga upp eleven utifrån nivån den befinner sig på och utifrån vad den enskilde behöver förbättra. Vi tittar även på helheten runt eleven för en bättre prestationsutveckling. Vi lägger stort fokus på förbättring av teknik för att åka energisnålt och fort. Även hög intensitet AIII/AIII+ och styrka är viktiga inslag i träningen.

Vi har ca 4 träningspass på skoltid och ytterligare 3 tränarledda pass utanför skoltid. Minst en tränare är med på varje pass.

Alla elever blir tilldelade en huvudtränare, men alla tränare är till för alla elever. Huvudtränaren har träningssamtal 1 gång per månad, och vid behov, med eleverna. Individanpassar träningen efter elevens egen målsättning och utifrån tester. Alla elever får tillgång till en webbaserad träningsdagbok.

Tester

För att kunna fastställa vilka områden den enskilde individen utvecklats i och eventuellt behöver förbättra, gör vi ett flertal tester under läsåret:

 • styrke- och spänsttest
 • rörlighetstest
 • 3000 meter löpning
 • stakning och benskate, 2 km
 • backtest (löpning 3,8 km uppför)
 • stakergo- och löptest på band
 • laktattester
 • Vo2-maxtest

För att se att eleven är frisk och mår bra görs även ett hälsotest (blodprov) 2 gånger per år och vid behov. Detta görs på hälsocentralen i Sveg.

Läger

Vi har 5-6 läger per år:

 • sommarskidskola vecka 33
 • 2 st barmarksläger under hösten
 • besöksdagar
 • snöläger vecka 47
 • uppladdningsläger för JSM längd i februari
 • vårläger i maj (helgläger med nya elever)

Dessa genomförs mestadels inom Härjedalens Kommun i fjällmiljö.

Tävlingar

Vi tycker att tävlingar är ett viktigt moment och försöker ofta träna på detta under träningar. Det är bra dels fysiskt, men även mentalt, för att bli van vid tävlingssituationer.

På tävlingar följer minst en tränare med. Då hjälper vi till med olika stöd och coachning utefter banan. Vi erbjuder även samåkning i våra bussar till dessa tävlingar för en liten kostnad. Vi har även gott samarbete med klubbar och elevernas föräldrar.

I ämnet Specialidrott ingår Idrottsspecialisering (IS) 1-3, Tränings- och tävlingslära (TT) 1-3 samt Idrottsledarskap. Idrott och Hälsa läser de också under våra vingar, i åk 1-3. IS1-2 och TT1-2 läses under 3 terminer vardera i åk 1-3 och de läses parallellt med varandra. IS3 och TT3 samt ledarskapen läses det sista 4:e året.

Idrottsspecialisering 1 (100 p)
Tränings- och tävlingslära 1 (100 p)
Idrottsspecialisering 2 (100 p)
Tränings- och tävlingslära 2 (100 p)
Idrottsspecialisering 3 (100 p)
Tränings- och tävlingslära 3 (100 p)
Idrottsledarskap (100 p)
Idrott och hälsa 1 (100 p)

 

 • Sveg är högt beläget vilket gör att vi ofta har möjlighet att åka skidor tidigt på säsongen och långt in på våren. En normal vinter finns här ca 65 km pistade skidspår varav 2,5 och 5 km är elljusspår.
 • I närheten av skolan har vi Björnberget och bara 45 min bort ligger Vemdalens skidanläggningar.
 • Vi har en skjutbana med 30 skjutplatser och elektroniska mål.
 • Terrängen kring Sveg är kuperad och erbjuder myrar, tallhedar och fina stigar, lämpliga både för löpning och cykel. Sveg har även en mycket uppskattad rullskidbana som är ca 4,5 km lång.
 • Här finns 3 idrottshallar, 3 gym varav ett eget, en simhall och en ishockeyhall.
 • Sveg ligger mycket centralt i skidsverige när man skall åka på läger och tävlingar.

 

De flesta elever bor i egen lägenhet inom samma område, vilket ger en trygghet och gemenskap hos eleverna. Dessa lägenheter ligger mellan skolan och skidstadion, med ca 1 km till skolan, ca 500 m till skidstadion och ca 5 km till slalombacken.

Mer information om hur du ansöker om lägenhet.

Gemenskap

Gemenskap och sammanhållning i elevgruppen är en punkt vi tycker är oerhört viktig. Att alla ska våga vara sig själv och är olika är okej, hör till skolans värdegrund. Därför jobbar vi aktivt med att alla ska känna sig delaktig i gruppen. Vi brukar en gång varje månad ha en kvällsaktivitet där vi hittar på något roligt tillsammans. Det kan vara att vi provar på curling, snögubbstävling, spelar sällskapsspel, eller åker ut i skogen och grillar korv.
Det här får du om du väljer att studera på Härjedalens Gymnasium NIU:

 • Mycket bra och tuff träningsterräng
 • Många lägerdagar
 • Många tränarledda pass,
 • Mycket individuell hjälp av engagerande tränare
 • Bra sammanhållning som skapar glädje och trygghet
 • Närheten till allt
 • Snösäkra Härjedalen

Elever tycker till om varför Härjedalens gymnasium är så bra:

 • Boendet är mycket bra, skapar trygghet och sammanhållning att bo på samma ställe.
 • Kunniga och bra tränare och lärare.
 • Bra träningsmöjligheter och bra träningsmiljö!
 • Många läger.
 • Tuff och bra terräng!
 • Nära till varierad träning och tidig snö!
 • Nära till skolan och skidstadion.
 • Vi är lika bra som ett Riksgymnasium!
 • Mycket träning på skoltid.
 • Liten skola betyder bra kontakt med lärarna och ganska små klasser.
 • Bra sammanhållning.
 • Vi har grymt roligt tillsammans.
 • Det är som att flytta från en familj till en annan.
 • De är upp till varje individ hur långt man vill gå, för skidgymnasiet ger alla förutsättningar som krävs för att man ska kunna bli ett skidproffs!
 • Ligger centralt och nära bland skidorterna
 • Liten skola och ort, ger familjär känsla
 • Väldigt bra mat på skolan
 • Bra förbindelse hem med tåg, flyg, buss
 • Bra samarbete/planering mellan gymnasieskola och NIU
 • Bra skidgäng! Härlig stämning i gruppen, sprider glädje och peppar varandra.
Senast uppdaterad: 25 augusti 2022 21:08
Redaktör för sidan: Heli Asikainen
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas