Riktlinje gällande alkohol- och droger för medarbetare i Härjedalens kommun

Antagen av kommunstyrelsen 13 mars 2025 § 33.
Diarienummer KS 2025/190

Syfte

Syftet med riktlinjen är att redovisa Härjedalens kommuns värderingar och grundtankar kring riskbruk eller missbruk av alkohol och/eller missbruk av droger. Detta ska i sin tur leda till en professionell hantering av missbruksproblematik inom Härjedalens kommun.

Förebyggande åtgärder

Arbetet för att förebygga risk- och missbruk ska ingå som en del i kommunens systematiska arbetsmiljöarbete och genom att vara uppmärksam på tidiga signaler på ohälsa hos medarbetare och/eller kollegor ökar förutsättningarna att identifiera ett eventuellt riskbruk.

Kommunens alkohol- och drogriktlinje ska finnas tillgänglig för alla medarbetare och alla medarbetare ska känna till och förstå innebörden i densamma.

All arbetstid ska vara alkohol- och drogfri

Alla medarbetare har rätt till en säker arbetsmiljö. Alkohol och droger i arbetslivet innebär säkerhetsrisker, förlust av värdefull arbetskraft och kostnader för produktionsbortfall. Medarbetare som brukar eller är påverkade av alkohol eller droger på arbetsplatsen utgör en arbetsmiljörisk både för sig själva och för sina kollegor. Alkohol och droger kan därför inte accepteras och all arbetstid ska vara alkohol- och drogfri.

Med alkohol menas drycker med en alkoholmängd som överstiger den i en lättöl. Ett problematiskt alkoholanvändande kan uttryckas i att man antingen har ett riskbruk eller skadligt bruk.

Med droger menas narkotika, icke ordinerat receptbelagt läkemedel, dopningspreparat och lösningsmedel i berusningssyfte. All användning av droger i den bemärkelsen är problematiskt för medarbetaren, arbetsgivaren och arbetskamraterna.

Bruk av alkohol och/eller droger på fritiden får inte påverka arbetsinsatsen och misstanke om drogpåverkan kan leda till att den anställde omedelbart skiljs från sina arbetsuppgifter samt att lön eller sjuklön inte utgår vid utebliven tjänstgöring på grund av onykterhet eller drogpåverkan. Droger ses som olaglig substans vilket innebär att påverkan av droger under arbetstid kommer att hanteras som misskötsamhet.

Roller och ansvar

Chef

Ansvarig chef ska omgående vidta åtgärder vid misstanke om att någon medarbetare missbrukar alkohol eller använder droger. Chef ansvarar för att utredning påbörjas samt medvetandegör medarbetaren om misstanke. Chef bör även motivera den som är beroende till vård och behandling.

Var uppmärksam på tidiga signaler hos dina medarbetare såsom förändrat beteende, social distansering, humörsvängningar, förändrad arbetsprestation eller frånvaro från arbetet. Detta kan vara signaler på riskbruk. Chefs ansvar innebär att ingripa och vidta lämpliga åtgärder vid vetskap eller misstanke om riskbruk. Du som chef ska erbjuda alkohol- och drogtest vid misstanke om påverkan under arbetstid. Om en medarbetare medger risk- eller missbruk av alkohol ska du som chef vid behov erbjuda arbetslivsinriktad rehabilitering som en del av ditt rehabiliteringsansvar. Det är viktigt att ärenden som rör alkohol och droger dokumenteras och följs upp.

Ditt ansvar är att vidta arbetsrättsliga åtgärder vid behov.

Medarbetare

Vid behov ska chef och medarbetare ta fram en handlingsplan för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen. Detta kan göras tillsammans med stöd av HR, företagshälsovården och om medarbetaren vill, även skyddsombud. Syftet med handlingsplanen är att medarbetaren aktivt ska arbeta för att bli fri från sitt missbruk. I all arbetslivsinriktad rehabilitering är medarbetaren skyldig att delta aktivt.

Skyddsombud

Skyddsombudet och chef ska samverka i det systematiska arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen. Skyddsombudet kan, efter medgivande från medarbetaren, även ge stöd till medarbetare och chef vid hantering av alkohol och/eller droger på arbetsplatsen.

Kollega

En kollega som är påverkad på jobbet kan vara en säkerhetsrisk både för sig själv och andra. Ta alltid kontakt med chef vid misstanke om missbruk hos kollega. Skyddsombud, facklig företrädare eller HR finns som stöd.

HR

HR finns som stöd i hanteringen för chef och medarbetare så att lagar, avtal, föreskrifter och riktlinjer efterlevs.

Företagshälsovård

Företagshälsovården är en oberoende expertresurs som bistår med specialistkompetens inom arbetsmiljö, hälsa och rehabilitering. Kommunen har avtal med företagshälsovård där chef och medarbetare kan få stöd gällande alkohol- och drogproblematik i arbetslivet.

Representation

I samband med kurser, konferenser, personalfester och vid representation utom arbetstid ska återhållsamhet råda och alkoholfria alternativ erbjudas. Alkoholhaltiga drycker annat än lättöl bekostas inte av Härjedalens kommun vid representation.

Senast uppdaterad: 25 mars 2025 12:09
Redaktör för sidan: Sarah Tjärnås
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas