Traditionsenlig jul- och nyårsmat i äldreomsorgen

Massor av köttbullar på en ugnsplåt.

Köttbullar från kommunens egna kor.

Risgrynsgröt, lutfisk, flötgröt och tunnbröd, prinskorv, köttbullar, Janssons frestelse, kalvsylta och naturligtvis skinka serveras i äldreomsorgen under jul och nyår.

Maten till äldre i kommunens omsorg är en fråga som är ständigt aktuell, inte minst runt storhelger. Nu förbereder köket på Svegsmon inför julhelgen och nyårshelgen.

- Kommunens kök anpassar alltid menyerna till helgernas traditionella mat och till lunch finns det alltid två alternativ att välja mellan, säger Eva Eriksson, enhetschef för Svegsmons kök och städ.

Maten som serveras på Hedegården, Fjällsol och Svegsmon lagas i köket i Sveg. Den maten levereras även till alla som får måltider till hemmet av hemtjänsten. Maten som serveras på Svedjegården i Ytterhogdal lagas där.

Jul- och nyårsmeny i äldreomsorgen

På matsedeln för äldreomsorgen under jul- och nyårsveckorna finns traditionell och lokal jul- och festmat. Köttet i köttbullarna och tjälknölen kommer från kommunens egna kor, som betat och bott hos bönder i Härjedalen, och potatisen kommer från Byvallen.

Julveckan 2020

På julafton serveras jultallrik med prinskorv, köttbullar, Janssons frestelse, skinka, sill, varmrökt lax, ägghalvor, kalvsylta, rödbetssallad och laxsås. Övriga dagar serveras bland annat risgrynsgröt, lutfisk, julkryddad kotlett, renskav, Janssons frestelse, flötgröt och tunnbröd.

Nyårsveckan 2020-2021

Janssons frestelse, köttbullar, tjälknöl, kalkon, västerbottenostpaj och lax på tre olika sätt.

Senast uppdaterad: 7 december 2020 15:36
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas