Alla sexor lovar tobaksfri skolgång

En man lägger in en prilla lössnus.

I höst har alla elever i klass 6 lovat att de ska vara tobaksfria under hela högstadietiden. Det är första gången alla elever skriver under det löftet sedan kommunen började arbeta med Tobaksfri duo 2012.

-Det här - att alla är med - har varit målet sedan vi gick med i Tobaksfri duo. Jag hoppas att vi går mot en tobaksfri generation, säger Agneta Roberts, folkhälsosamordnare.

Tobaksfri duo är ett kontrakt mellan eleven och en vuxen person där båda lovar att vara tobaksfria under elevens tid i sexan och hela högstadietiden. Tobaksfri duo bygger på information om tobakens skadeverkningar. Det är skolsköterskorna som gör jobbet i skolorna.

- Skolsköterskorna gör ett fantastiskt jobb med eleverna, säger Agneta Roberts, som tittar på lösningar för att följa hur det går för eleverna även under gymnasiet.

Eleverna väljer vem de vill skriva kontrakt med. Kontraktet följs upp i skolan och hos folktandvården. Metoden bygger på kunskap om tobak och om att ge morötter för dem som väljer ett tobaksfritt liv. Eleverna får rabatter och erbjudanden hos företagare som stödjer Tobaksfri duo och eleverna deltar i ett nationellt lotteri.

- Den bästa vinsten gör de med sin hälsa, säger Agneta Roberts.

Senast uppdaterad: 11 december 2020 13:11
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas