Välkommen hit – kom ihåg ditt personliga ansvar

Alpin skidåkning i Björnrike. Sol och snö.

Vintersäsongen är i full gång och vi välkomnar återigen ett stort antal besökare. Kommunen har gott samarbete med lokala företag om restriktionerna men det krävs även att var och en fortsätter ta sitt ansvar för att minska smittspridningen av coronavirus. Kommunen har genomfört tillsyn inför högsäsongen och fortsätter med kontroller under loven och högsäsongen.

Varje enskild persons beteende är viktigt

Kommunens tillsyn omfattar verksamheter som serverar mat eller dryck, till exempel restauranger och krogar. Det är länsstyrelsen som kontrollerar efterlevnaden av de restriktioner som gäller för exempelvis butiker och liftköer. Företag och verksamheter av olika slag bär inte ensamma ansvaret för att minska smittspridningen.

- Det är viktigt att komma ihåg att individens ansvar är väldigt stort. Varje enskild person måste tänka till, ta eget ansvar och anpassa sitt beteende på ett sådant sätt att vi gemensamt arbetar för att minska smittspridningen, säger Thomas Wiklund (M), vice ordförande i Bergs och Härjedalens miljö- och byggnämnd, och fortsätter:

- Fortsätt hålla avstånd, var uppmärksam på symptom och var också noga med att följa de regler som gäller på butiker, restauranger och andra platser som omfattas av restriktioner, som att hålla avstånd till andra sällskap på restauranger till exempel. Det är så vi gemensamt kan se till att våra företagare kan hålla sina verksamheter öppna även fortsättningsvis.

Härjedalens kommuns sida om coronaviruset och covid-19

Kontroller under lov och högsäsong

Kommunen har en plan för tillsynsarbetet under vintersäsongen och har dialog med företag som driver den typ av verksamhet som kommunen har tillsyn över. Kommunen har genomfört tillsyn inför högsäsongen och fortsätter med kontroller under loven och högsäsongen.

- Vi har sedan lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen kom i somras haft ett bra samarbete med våra företag, och ser att man är väldigt duktig på att jobba med frågorna och följa restriktionerna. Man är mån om att som företagare ta sitt ansvar för att minska smittspridningen och göra rätt. Det vill vi rikta ett stort tack till dem för, säger Lena Kjellsson (C), ordförande i Berg och Härjedalens gemensamma miljö- och byggnämnd, under vars ansvar tillsynen på restauranger och krogar ligger.

Olika pandemilagar för olika verksamheter

Frågor om kommunens tillsynsarbete på krogar, restauranger och andra ställen som serverar mat eller dryck

Miljö- och byggavdelningen

Kontakta miljö- och byggavdelningen på mob@berg.se
för frågor eller anmälan om trängsel på ställen som serverar mat eller dryck.

Länsstyrelsen

Länsstyrelsen ansvarar för frågor om trängsel i liftköer, livsmedelsbutiker och andra verksamheter som omfattas av den så kallade pandemilagen.Länsstyrelsens tillsyn av den tillfälliga pandemilagen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se

På Krisinformation.se finns samlad information om alla aktuella restriktioner och regler kopplat till coronapandemin.

Coronapandemin: Detta gäller just nu på krisinformation.se Länk till annan webbplats.

Mer information

113 13

Har du frågor om coronaviruset och covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

1177

På 1177 Vårdguiden finns information om vad coronaviruset och covid-19 innebär och när du behöver kontakta vården.

Folkhälsomyndigheten

Folkhälsomyndigheten har sammanställt frågor och svar om symptom på smitta och hur viruset smittar.

Krisinformation.se

På krisinformation.se finns ansvariga myndigheternas information om covid-19.

Om du är orolig - Röda korsets stödtelefon

Röda korset har startat en stödtelefon för dig som känner dig orolig eller ensam. Stödtelefonen nås på telefonnummer 0771-900 800 och har öppet måndag till fredag 12.00-16.00.

Dela endast bekräftad information

Hjälp till att hindra ryktesspridning och spekulationer, var källkritisk och dela inte osäker information.

Senast uppdaterad: 8 mars 2021 13:45
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas