Beslut: Satsningar i äldreomsorgen

Medicinrobot för äldreomsorgen.

Genom hårt arbete och statsbidrag har äldreomsorgen lyckats skapa ekonomiskt utrymme för att göra satsningar för de äldre och erbjuda bättre villkor för medarbetarna. Det handlar om kompetensutveckling, ytterkläder till hemtjänstpersonalen, medicinrobotar och film på storbilds-tv på särskilda boenden. Det är några av satsningarna socialutskottet beslutat om 27 april 2021.

- Det här är början på utvecklingen av välfärdsteknologin i Härjedalen. Det blir en spännande resa framöver. Vi börjar med några medicinrobotar och framöver får vi fler bra välfärdslösningar som gynnar medborgarna och underlättar kommunens verksamhet. Det är särskilt viktigt för landsbygden - och de största vinnarna tror jag är våra medborgare, säger Anders Häggkvist (C).

Robotar ger tillgång till medicinen rätt tid

Medicinroboten testas i västra Härjedalen och tanken är att den ska finnas på fler ställen redan under sommaren. Kommunen har tecknat avtal för tio robotar och det kan bli fler.

- Medicinrobotar ger mer självständighet och livskvalitet för de äldre samtidigt som vi sparar mil och tid för hemtjänstpersonalen. Det gör det möjligt att lägga mer tid på omsorg och mindre på att köra bil; det handlar om att lägga resurserna där de gör mest nytta, säger Anda Embretzen, socialchef.

Film på storbilds-tv på särskilda boenden

Äldreundersökningen som gjordes våren 2020 visar att äldre på särskilda boende vill ha mer aktiviteter. Nu får alla särskilda boenden bland annat en storbilds-tv och tillgång till ett digert filmutbud.

Ytterkläder till hemtjänsten

Socialutskottet har tidigare beslutat om jackor och överdragsbyxor till hemtjänstpersonalen. Nu finns det pengar till det.

- Jag är jätteglad för att äntligen kunna erbjuda medarbetarna ytterkläder, säger Anda Embretzen.

Senast uppdaterad: 27 april 2021 17:02
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas