Uppåt för Härjedalen i småföretagarindex

Ett gäng fjällvandrare i höstlandskap på väg uppåt.

Härjedalens kommun är rankad 148 av 290 i småföretagarindex 2021. Turistnäringen bidrar till resultatet. Foto: Jocke Lagercrantz.

Härjedalens kommun har gått 38 placeringar uppåt, från plats 186 till 148, sedan förra året i Småföretagarnas riksförbunds undersökning. Förutsättningarna för små företag i Härjedalen ligger nära riksgenomsnittet. I länet är Härjedalen rankad trea.

Härjedalens kommun är rankad 148 av 290 i småföretagarindex 2021. Det är 38 placeringar bättre än förra året. Förutsättningarna för små företag i kommunen ligger nära riksgenomsnittet. Det visar Småföretagarnas riksförbunds kartläggning.

Många nya företag första halvåret 2021

Första halvåret 2021 har 99 nya företag startats i Härjedalen, en fördubbling jämfört med första halvåret 2018.

- Kanske är det här den mest relevanta undersökningen för oss eftersom de flesta företag i Härjedalens kommun är småföretag. Att ligga i mitten i den här undersökningen är bra för en landsbygdskommun. Det kan vi delvis tacka besöksnäring för – men vi är långt ifrån nöjda och vill bli ännu bättre på att skapa bra förutsättningar för företagandet i Härjedalen säger Jonas Kojan, chef för samhällsutvecklings­­förvaltningen.

89 procent av alla företag i Härjedalens kommun har färre än 10 anställda enligt Region Jämtland-Härjedalens näringslivsundersökning. Enligt en annan källa (UC selekt) är samma siffra 87 procent.

Nya företag överlever i Härjedalen

Småföretagarnas riksförbund har analyserat nio områden av företagande för att ge en helhetsbild av lokala förutsättningar för företag med färre än tio anställda.

De nio områdena är:

  • lokal marknad
  • företagsamma per capita
  • överlevnadsgrad
  • trygghetsinsatser
  • kommunal näringspolitik
  • skolsystem
  • demografi
  • välfärdsåtagande
  • kapitalförsörjning

Härjedalen ligger 2021 bättre än rikssnittet i fyra av de nio områdena och sämre än snittet i fem. Överlevnadsgraden för nya företag, andelen företagsamma per capita och skolorna drar upp Härjedalens betyg medan kommunal näringspolitik, kapitalförsörjning och trygghetsinsatser är svagare. Området där förutsättningarna förbättrats mest i Härjedalen är överlevnadsgraden bland nya företag.

Generellt har glest befolkade kommuner sämre villkor för små företag medan landsbygdskommuner med stark turism klarar sig relativt väl. Härjedalen är en landsbygdskommun med besöksnäring och rankas bland dessa som 11 av 15.

Härjedalen trea i länet

Förutsättningarna för små företag i Härjedalen är bra jämfört med andra kommuner i Jämtlands län. Härjedalen är rankad trea i länet.

Småföretagarindex 2021, kommuner i Jämtlands län

Placering

länet

Kommun

Placering i riket,

totalt 290 kommuner

Förändring

av placering

1

Åre

70

+19

2

Östersund

121

+26

3

Härjedalen

148

+38

4

Krokom

154

+44

5

Berg

202

+13

6

Strömsund

221

+36

7

Bräcke

248

+27

8

Ragunda

249

+21


Senast uppdaterad: 26 juli 2021 08:55
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas