Guldstjärnor och priser delas ut i Vemdalen

Fredag 8 oktober 2021 delas guldstjärnor ut till årets serviceföretag och serviceperson i Härjedalens kommun vid en lunch på restaurang Husky i Vemdalen. Samtidigt delas utmärkelserna årets hållbarhetsinspiratör, årets företagare och ett stipendium ur Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare i Jämtlands län ut.

Årets serviceperson: Mikaela Karlsson

Guldstjärnan för årets serviceperson ges till Mikaela Karlsson i Lillhärdal och delas ut av kommunstyrelsens ordförande LG Nordlander (S) och kommunchef Gunnel Gyllander.

Motivering årets serviceperson 2021

Med järnvilja har Mikaela Karlsson etablerat en unik butik med hög servicenivå och varuhussortiment i glesbygden. Hon erbjuder även lekplats, bankomat, kafé och är serviceombud för Systembolaget, Apoteket och Postnord. Mikaela Karlsson har med Härdalsbuda väsentligt ökat servicen i Lillhärdal.

Fyra damer med blommor och diplom i famnarna.

Nominerade till årets serviceperson 2021: Eva-Marie Åkerman, Mikaela Karlsson, Olivia Söderlund och Monica Burman. Foto: Håkan Persson

Årets serviceföretag: Myskoxcentrum i Härjedalen

Guldstjärnan för årets serviceföretag 2021 ges till Myskoxcentrum, som ligger utanför Tännäs, och delas ut av kommunstyrelsens ordförande LG Nordlander (S) och kommunchef Gunnel Gyllander.

Motivering årets serviceföretag 2021

Myskoxcentrum i Härjedalen har engagerad och professionell personal och omsorgsfull djurvård. Med suveräna guider får besökarna uppleva myskoxarna på nära håll samtidigt som Myskoxcentrum bidrar till att bevara dessa fantastiska urtidsdjur. En fin park och ett mysigt utflyktsmål för alla.

En kvinna och en man på en scen med blommor och diplom i famnarna.

Hielke Chaudron och Ida Näsvall från Myskoxcentrum i Härjedalen tar emot guldstjärnan när de utses till årets serviceföretag 2021.

Årets hållbarhetsinspiratör: Wenke Wagenius

Priset ges till Wenke Wagenius, Tännäs.

Motivering

För över tio år sedan formades idén att återskapa och ge vidare. Resultatet är en samlingsplats där ett 30-tal personer åt gången skänker nytt liv åt det som inte längre gör störst nytta där det är. Under åren har arrangemanget fått stor spridning tack vare bra kvalitet, ordning och reda och för att besökarna enkelt kan hitta vad de önskar. Med stort engagemang organiserar, driver och marknadsförs Wenke Wagenius Tännäs Secondhand - allt ideellt och utan egen vinning – för bygdens och klimatets skull.

5 000 kronor till valfri förening

Priset är en check på 5 000 kronor att skänka vidare till valfri förening i Härjedalen. Priset delas ut för att lyfta fram fina initiativ som inspirerar till hållbar utveckling, medvetna val och stärker bilden av Härjedalen.

Prisutdelare är Frida Jennervall Faxing från Länsförsäkringar Jämtland och Jonas Kojan, chef för samhällsutvecklingsförvaltningen, Härjedalens kommun.

Tre personer på en scen, damen i mitten håller i en stor check på 5 000 kronor.

Wenke Wagenius tar emot priset som årets hållbarhetsinspiratör av Frida Jennervall Faxing. På bilden även Magnus Karlsson. Båda från Länsförsäkringar Jämtland. Foto: Håkan Persson.

Eva Samuelsson får Sigrid Strands stipendium

Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare i Jämtlands län delar ut stipendium på 30 000 kronor till Eva Samuelsson för utveckling av appar med självbehandling av inkontinens. Stipendiet är en check på 30 000 kronor som ska användas för att vidareutveckla tjänsten. Priset delas ut av fondens styrelseledamöter Jenny Sandström och Elin Markström.

Tjänsten har hög grad av innovativt anslag som berör ett undangömt problem och skapar en lösning med hög integritet.

Sigrid Strand var större delen av sitt liv bosatt i Turas utanför Linsell.

Tät med mobilen

Eva Samuelsson har utvecklat appar för självbehandling av olika typer av inkontinens. Två riktar sig till kvinnor. God effekt har visats avseende läckage, livskvalitet och inkontinenssymptom i
jämförelse med en kontrollgrupp och effekten kvarstår på lång sikt.

Den hjälpande handen

När stipendiet delas ut uppmärksammas även en person som varit viktig för pristagaren. Göran Umefjord har i det initiala skedet, tillsammans med stipendiaten, utvecklat tjänsten. Den hjälpande handen delas ut av fondens styrelseledamöter Jenny Sandström och Elin Markström.

Två personer på en scen pratar med en person som är uppkopplad på storbildsskärm.

Eva Samuelsson mottar stipendium av styrelseledamöter Jenny Sandström och Elin Markström, från Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare.

Årets företagare: Perfors kök i Linsell

Perfors kök i Linsell har utsetts till årets företagare av Företagarna i Härjedalen. Priset delas ut av Crister Lindh, Företagarna i Härjedalen, och Joakim Sjöstedt, Företagarna i Jämtland

Motivering

Allt började med de gröna näringarna och naturen. När naturen lockade, och landet blev trångt, blev vandringen lång till äventyret runt hörnet, ett par hundra mil bort. Att välja en by där vägen delar sig och går förbi; där bosätter man sig till slut. Man blir företagare med stort engagemang i företaget, hemmet och byn - och strax dyker han upp i ditt kök, i grannens och några till.

Tre personer på en scen. Personen i mitten har tagit emot blommor och diplom som han håller i famnen. Foto: Håkan Persson.

Hans Perfors, från Perfors kök i Linsell, tar emot utmärkelsen Årets företag av Crister Lindh, Företagarna i Härjedalen och Joakim Sjöstedt, Företagarna i Jämtland.

Senast uppdaterad: 8 oktober 2021 16:12
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas