50 miljoner till fiberanslutning i Härjedalen

Bil med logotyp Härjeåns parerad framför nybyggda hus i vintermiljö.

Härjedalens kommun får 50 miljoner kronor till utbyggnad av bredband. Foto: Emma Dahl, Härjeåns.

Fiberanslutningar efterfrågas mer och mer i hem och fritidshus i Härjedalen och tjänster och service via nätet kan vara livsviktiga. 50 miljoner kronor från Post- och telestyrelsen, PTS, gör det möjligt att erbjuda bredband till kunder i områden där det är svårt att finansiera utbyggnad.

– Vi har gjort en gedigen ansökan i samarbete med Härjeåns - och fått nästan hälften av pengarna som kom till länet. Det är jag oerhört glad för och det är fantastiskt att vi kan erbjuda bredband till fler fastigheter i Härjedalen. De här pengarna gör att vi kan skapa förutsättningar för bredbandsanslutningar i glesbygd där det annars kanske inte är ekonomiskt möjligt, säger Jonas Kojan, chef för samhällsutvecklingsförvaltningen i Härjedalens kommun.

Härjedalens kommun och Härjeåns ser fibernät som en förutsättning för utveckling av landsbygden där till exempel kommunens omsorgstjänster går mot digitalisering och arbete i hem och fritidshus blir vanligare och ställer krav på stabil och driftsäker bredbandslösning.

Investeringsstödet på 50 miljoner kronor från PTS, Post- och telestyrelsen, gör det möjligt att hålla nere kostnaderna för kunderna i de mindre byarna där det är långt mellan fastigheterna. Det finns högt ställda mål om den svenska bredbandsutbyggnaden med visionen om ett helt uppkopplat Sverige 2025. Härjedalens kommun och Härjeåns har tillsammans sökt och beviljats 50 miljoner kronor för att kunna möta efterfrågan och nå målen.

Trots stödet tar det lång tid att bygga ut fibernätet fullt ut och framgången bygger på kundernas intresse att ansluta sig; en viss del av hushållen i varje område behöver avtala om en anslutning för att arbetet ska börja. Härjeåns arbetar för att ta fram en långsiktig plan för utbyggnaden av bredband. Det innefattar upphandlingar, kontakt med hushållen och att få in intresseanmälningar så att anslutningar i de aktuella områdena kan göras effektivt.

– Det är ett stort arbete som ligger framför oss och det tar flera år att genomföra. Vi har ett oerhört tryck och jobbar hårt med att möta den stora efterfrågan som finns. Vi ser positivt på framtiden och fiberutvecklingen i Härjedalen, avslutar Anna-Maria Molin, chef för strategi och planering på Härjeåns.

Stödet avser fastboende och möjlighet till anslutning i byar som inte varit ekonomiskt hållbart utan stöd. Lista över områden som beviljats stöd för fiberanslutning på PTS:s webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 17 november 2021 10:27
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas