Härjedalens kommun stödjer Grannsamverkan

Grannsamverkan är en brottsförebyggande metod som används i hela Sverige. Det handlar om att boende i samarbete med Polisen hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområde.

Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten, framför allt genom att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder. Till på köpet stärker grannsamverkan sociala nätverk och ökar engagemanget i ett område.

Ökad uppmärksamhet och åtgärder viktigt

Metoden bygger på ökad uppmärksamhet bland de boende och kunskap om vilka åtgärder de kan vidta för att minska risken för att bli utsatt för inbrott. Enligt en utvärdering, av Malmö högskola, kan boende minska inbrotten med så mycket som 36 % i ett bostadsområde med metoden.

Därför har Härjedalens kommun beslutat att under det kommande året stödja verksamheten Samverkan mot brott (SAMBO) som står bakom metoden Grannsamverkan i Sverige.

Så startar ni grannsamverkan

Vill du starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde? Kontaktar dina grannar och stäm av intresset. Skicka sedan ett mejl till grannsamverkan.jamtland@polisen.se (ange ”Härjedalen” i ämnesraden och tala om att ni vill bilda grannsamverkansområde). Av Polisen får ni sedan skyltar och dekaler att använda för att visa att området är aktivt inom Grannsamverkan.

Mer information

Läs mer om Grannsamverkan på www.samverkanmotbrott.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Härjedalens kommuns brottsförebyggande arbete

Senast uppdaterad: 3 mars 2022 16:27
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas