Rysslands invasion av Ukraina

Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Härjedalens kommun följer löpande utvecklingen i Sverige och omvärlden med anledning av det oroliga läget i Europa.

I det korta perspektivet finns ingen påverkan på kommunens verksamheter. Nationella myndigheter ansvarar för att bevaka händelseutvecklingen och kopplar in kommunen om det sker något som förväntas ha en direkt påverkan på kommunen.

Var källkritisk

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten. På krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter.

Läs mer om källkritik (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Så hanterar du oro

Både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget. I länkarna nedan kan du få råd om hur du kan prata med barn och unga och hantera din oro.

Om oron för krig — frågor och svar för barn (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kriget i Ukraina (krisinformation.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vad kan jag som privatperson göra?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har sammanställt vad man kan göra som privatperson. Läs mer i länken här nedan:

Vad kan jag som privatperson göra? (msb.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Mottagande av flyktingar

EU:s medlemsstater har beslutat att aktivera det s k massflyktsdirektivet. Det innebär att personer som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Med anledning av händelseutvecklingen i Ukraina har Migrationsverket skickat en förfrågan till Sveriges samtliga län om tillfälliga boendeplatser. Tillsammans med övriga kommuner i Jämtlands län förbereder nu Härjedalens kommun för att kunna erbjuda ett antal tillfälliga boendeplatser, för personer som flytt från Ukraina.

På Migrationsverkets webbplats finns samlad information om vad som gäller för personer som söker sig till Sverige med anledning av konflikten.

Situationen i Ukraina – Migrationsverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du tagit emot ukrainska medborgare och har frågor? Kontakta kommunens integrationsenhet, tel 0680-163 60. Mer information och kontaktuppgifter finns här:

Mottagande av flyktingar i Härjedalens kommun

Senast uppdaterad: 22 mars 2022 08:47
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas