Susanne vill ge barnen livslång matglädje

En kvinna som jobbar i ett kök i en förskola står i dörren till köket med en hatt på huvudet

Susanne Sandvall, matkreatör på Hede förskola.

På Hede förskola är måltiderna en fröjd i färg och fantasi. I händerna på Susanne Sandvall blir grönsaker till konstverk som inspirerar barn att smaka på och äta mer grönsaker. Målet är livslång matglädje.

I köket på Hede förskola jobbar Susanne Sandvall. Hennes stora engagemang för frukt och grönt gör varje måltid till en fröjd för ögat, något som gör att barnen tycker att grönsaker är spännande och gärna vill smaka.

– Barnen äter mer när maten ser rolig ut. Det viktiga är att alla smakar, sedan får de själva avgöra hur mycket de vill äta, säger Susanne Sandvall.

Susanne jobbar med temaveckor för olika grönsaker, det kan vara broccoli, lingon, eller morötter. Under en temaveckan med en grönsak får barnen prova på den i olika former. Under veckan med morötter serverades de som: rivna, stavar, puré, stuvade eller i frallor. Purén var minst populär. Under temaveckorna sjunger barnen sånger om veckans grönsak, gör tipsrundor och får lära sig fakta.

– Det finns mycket roligt att göra runt grönsaker. Mat i förskolan är mer än bara näring, det handlar snarare om livslång matglädje, summerar Susanne.

Köket och förskollärarna jobbar ihop för att nyttja alla pedagogiska aspekter av maten. Samtal runt borden kan till exempel handla om vilka färger barnen har ätit idag, vad grönsakerna heter och vad de innehåller.

Susanne jobbar efter uppmaningen "ta lagom, ta igen", som visat sig vara lyckad; förskolan har minimalt med matsvinn.

Förskolan har ett mottagningskök där Susanne Sandvall bakar bröd, gör frukost från grunden och fixar salladstallrikar. Den varma maten kommer från Sonfjällsskolan i Hede.

Foto: Susanne Sandvall

Foto: Susanne Sandvall

Foto: Susanne Sandvall

Foto: Susanne Sandvall

Senast uppdaterad: 10 juni 2024 14:09
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas