Beslut: Kommunens budget för 2025
Kommunfullmäktige fattade 26 juni 2024 beslut om kommunens budget för 2025.
Förutsättningar och verksamhetens finansiering
Budgeten för 2025 bygger på oförändrad skattesats (22,47 kronor). Det står klart sedan kommunfullmäktige 26 juni 2024 beslutade om nästa års budget.
– Vi är helt klart i ett kärvt läge, vilket ställer stora krav på budgetdisciplin, säger kommunalråd LG Nordlander (S).
Kommunen har tagit sig igenom en period med hög inflation, något som har påverkat resultatet genom ökade kostnader. För att kompensera för de ökade priserna har löneökningstakten stigit.
Inflationen, utan hänsyn tagen till räntor (KPIF), beräknas stiga med 1,6 procent under 2025 – en rejäl minskning från tidigare år. Timlönerna beräknas öka med 3,1 procent. Kommunen behöver vidta åtgärder för att kompensera för tidigare års inflationschock.
Den 30 april 2024 uppgår den negativa budgetavvikelsen till -24 miljoner. Alla förvaltningar redovisar underskott och årets första prognos över helårsresultatet indikerar ett underskott på -27 miljoner kronor.
Orsakerna till underskottet är flera:
- Kommunen drabbades i slutet av 2023 av en omfattande IT-attack som inneburit stora IT-relaterade kostnader.
- Kommunen har fortsatt höga kostnader för lokaler, både för drift och underhåll.
- För gator och vägar har kostnaderna ökat på grund av en vinter med mycket snö.
- Ett projekt med återlämning av enskilda vägar gör att kostnaderna initialt ökar.
- Inom bildningsområdet är budgeten för gymnasiet och grundskolan otillräcklig.
- Räntekostnaderna ligger kvar på en högre nivå, jämfört med för några år sedan.
Prognoserna spår en årlig genomsnittlig ökning av skatteintäkterna för 2025 – 2027 på cirka 4 procent. Det är historiskt sett en bra ökning, som utifrån nuvarande inflationsprognos gör det möjligt för en viss ekonomisk återhämtning.
Kommunen befinner sig fortfarande i ett expansivt skede, där historiskt stora investeringar pågår och planeras. Kapitalkostnaderna tar därmed en allt större del av de gemensamma resurserna.
Det budgeterade räntekostnaderna beräknas öka med 2,6 miljoner kronor mellan 2024 och 2025.
För att möta de ökade kapitalkostnaderna är det viktigt att kommande investeringar bidrar till en effektivare organisation och minskade driftkostnader.
Invånarantal och löneökningar
Kommunen budgeterar med årliga löneökningar på 3,6 procent för perioden 2025 – 2027 och för budgeten 2025 beräknas kommunens folkmängd uppgå till 10 150 personer. Med anledning av rådande inflation innehåller budgeten en generell kompensation för prisökningar med 2 procent.
En positiv befolkningsutveckling är av avgörande vikt för kommunen. Under fjolåret minskade befolkningen med 40 personer men under perioden januari till mars 2024 ökade kommunens invånarantal med 49 personer och uppgick 31 mars 2024 till 10 194.
Investeringar i VA
Kommunen investerar i huvudsak inom VA-verksamheten, men arbetet med att renovera kommunens skolor fortskrider.
Investeringar i skolor
Under hösten 2024 är huvudbyggnaden på Sonfjällsskolan i Hede färdigrenoverad för inflyttning. Rivnig av vissa byggnader och färdigställande av utemiljön återstår. I Funäsdalen är skola och förskolas trångbodda. Arbetet pågår med både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. På Södra skolan i Sveg behöver lokaler skapas för grundskolan och gymnasiet.
Projektering för nytt LSS-boende
En projektering för nytt LSS-boende pågår i kvarteret Solnan i Sveg, som kommunen förvärvat från Härjegårdar.
Härjegårdar
Kommunens helägda dotterbolag Härjegårdar fastighets AB bedöms fortsatt ha en tuff marknadssituation. Ränteläget är högt och utgör en betydande del av bolagets kostnader. Bolaget påverkas av inflationen med kraftigt stigande priser på fjärrvärme och övriga energikostnader. Arbetet med att minska balansräkningen och bolagets kostnader fortsätter. Härjegårdar brottas med en hög vakansgrad i Sveg. Under året har Härjegårdars personal flyttat till kommunen och bildar en fastighetsavdelning under kommunledningsförvaltningen, med ansvar för kommunens och Härjegårdars fastighetsbestånd.
Flygplatsen
Driften av kommunens flygplats förs över till Härjedalen Airport AB, vilket innebär att flygplatspersonalen flyttats från kommunen till bolaget. Kommunen kvarstår som ägare till flygplatsens infrastruktur.
Vatten och miljöresurs
För kommunens delägda bolag Vatten och miljöresurs mitt AB är det fortsatt en hög investeringsnivå i VA-verksamheten. Inom avfallshantering drivs investeringsbehovet främst av nya lagkrav för återvinningsstationer och fastighetsnära insamling.
Bygget av reningsverket i Funäsdalen och tillhörande överföringsledning från Ramundberget pågår och planering av ett nytt reningsverk i Vemdalen har börjats.
Entreprenadverksamheten påverkas generellt av ökade kostnader. Det, tillsammans med ökade räntor, driver på behovet av taxehöjningar. Arbetet med att säkra vattentillgång och reningskapacitet i hela kommunen pågår i projektet VA 2025.
Löner
Förvaltningarna budgeterar personalkostnader utifrån aktuell lönenivå. Potten för 2025 års beräknade löneökningar uppgår till 22 miljoner kronor.
Kapitalkostnader
Kapitalkostnaderna består av internräntor och avskrivningar. Internräntan för 2025 är 2,5 procent.
Finansnetto
Kommunens finansnetto beräknas bli negativt och uppgå till -10,5 miljoner kronor.
Upplåning och låneskuld
Kommunen har lån i Kommuninvest på 300 miljoner kronor. Lånen är kopplade till påbörjade investeringar i projektet VA 2025.
Under 2024 lånas ytterligare medel i Kommuninvest för att finansiera bygget av överföringsledning från Ramundberget till Funäsdalen. Under 2022–2024 har fullmäktige godkänt en nyupplåning på 300 miljoner kronor från Kommuninvest. Ett nytt beslut fattas för att ytterligare öka upplåningsutrymmet.
Externa skulder för kommunens helägda dotterbolag Härjegårdar uppgick 31 december 2023 till 326,3 miljoner kronor, som kommunen borgar för. Lånen finns i Kommuninvest och Härjegårdar betalar kommunen årligen en borgensavgift på 0,25 procent av aktuell låneskuld, för vilken borgen erhållits. Övrig löpande drift finansieras inom koncernen.
Överskottskrav och effektiviseringsbehov
För 2025 budgeterar kommunen ett överskott på 6,7 miljoner kronor. Om resultaten för efterföljande två år ska normaliseras och vara i nivå för god ekonomisk hushållning krävs nettobesparingar på 22 miljoner kronor för 2026 och 2027.
Balanskrav
I bokslutet för 2023 redovisade kommunen ett negativt balanskravsresultat på -21,4 miljoner kronor. Underskottet ska återställas inom tre år.