Validering och praktiska moment ger kort väg till undersköterskeexamen

- Det är mycket som är bra med distansutbildningen, säger Olivia Wemälv, som redan tagit examen. Här övar hon munvård i metodrummet. Foto: Jeanette Ek.

Sedan början av året går det att läsa till undersköterska på distans i Härjedalen. De praktiska momenten görs i Sveg — studierna sköter eleverna hemma vid datorn. Oliva Wemälv, som nyligen tog undersköterskeexamen, berättar vad hon tycker om utbildningen.

Olivia Wemälv tog examen till undersköterska i början av sommaren. Genom att validera tidigare kunskaper från studier och arbete fick hon en individuell studieplan, som var anpassad till hennes arbetsschema.

– Den individuella planen var suverän för mig. Lärarna tog stor hänsyn till när jag hade möjlighet att göra de praktiska momenten. Jag jobbade heltid och studerade samtidigt — och det fungerade så bra. Jag fick uppgifterna på måndagarna och de skulle vara inlämnade på söndagarna, så det var lätt att planera varje vecka, säger Olivia Wemälv.

Hon tycker att de praktiska momenten i metodrummet gav mening åt de teoretiska studierna.

– Praktiska moment och teori blandades på ett bra sätt. Jag fick omsätta studierna till praktik omgående. Det gav verklighet till studierna – och metodrummet på Folkan är så bra; det känns som att man är på ett riktigt jobb, säger Oliva Wemälv.

Olivia Wemälv, undersköterska. Foto: Jeanette Ek.

Individuella studieplaner

Studierna är individuellt upplagda och utgår från vad varje elev har för kunskaper och erfarenheter. De teoretiska momenten görs uppkopplat mot lärare via dator och de praktiska momenten görs i Sveg i ett nytt metodrum.

– Varje elevs erfarenhet avgör hur lång utbildningen är. Har eleven jobbat i vården, eller studerat vård men kanske hoppat av, har de mycket med sig och kan klara utbildningen ganska snabbt, säger Ingela Wasser, rektor för Vuxenutbildningen.

Utbildningen har fokus på praktiska moment för att eleverna ska vara väl rustade för arbetet. Om eleverna har tidigare arbetslivserfarenhet är validering en viktig del för att ta tillvara kunskaper och erfarenheter. De praktiska momenten utförs på Folkan i Sveg och utgör en viktig del av utbildningen.

– Några elever har redan tagit examen fast de började i januari. När det kommit in tillräckligt många ansökningar startar en ny omgång på distans. Anmäl dig så hör vi av oss när en ny utbildning är på gång, säger Ingela Wasser.

Senast uppdaterad: 10 juli 2024 15:42
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas