Lokal strategi ska öka sysselsättningen och livsmedelsproduktionen i Härjedalen

Foto: Christian Ferm, Scandinav.

Nu startar arbetet med att ta fram en livsmedelsstrategi för Härjedalen. I fokus står fler jobb och ökad livsmedelsproduktion. Det blir en intensiv höst då strategin ska vara klar för beslut i slutet av december 2024.

–Vårt mål är att öka den lokala livsmedelsproduktionen och att kommunen ska kunna öka sina inköp av lokalt odlade livsmedel. Vi vill också långsiktigt värna om jordbruksmarken, stötta livsmedelsproducenterna och stärka medborgarnas möjlighet till egen försörjning. Det kommer i sin tur att bidra till en positiv landsbygdsutveckling genom möjligheter för ökad sysselsättning och tillväxt på landsbygden, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i samhällsutvecklingsutskottet.

Samhällsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) i Medborgarhuset i Sveg.

Kommunen ska bidra till lokal utveckling i sin roll som stor livsmedelsförbrukare, säger samhällsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M). Foto: Cecilia Olla.

Traditionella metoder och recept tas tillvara

En utgångspunkt är Härjedalens unika geografiska och klimatmässiga förutsättningar som ska ligga till grund för utveckling av livsmedelsproduktionen. Den lokala mat- och mathantverkskulturen, med traditionella metoder och recept, ska bevaras och främjas. Strategin ska också se till att kommunens skogsskafferi i form av jakt, vilt, bär och svamp tas tillvara.

En av utgångspunkterna i livsmedelsstrategin är att kommunen ska öka sina inköp av lokalproducerad mat, som exemplet ”ko på rot” där kor köps in av lokala lantbrukare. Foto: Åsa Evertsdotter.

Stöd till företag att utvecklas hållbart och lönsamt

Uppdraget att ta fram livsmedelsstrategin har gått till den ideella föreningen Härjedalsmat, som drivs av lokala matintressenter. De tar i sin tur hjälp av Hushållningssällskapet.

–Nu fördjupar vi samarbetet och sätter en riktning för livsmedelsförsörjningen. Med en lokal strategi kan vi skapa bättre förutsättningar för företag att utvecklas på ett hållbart och lönsamt sätt. Det bidrar till en levande landsbygd och gör Härjedalen till en attraktiv plats att bo och verka i, säger Niklas Persson, ordförande i Härjedalsmat.

Foto: Håkan Persson

Hushållningssällskapet har tidigare medverkat och initierat olika satsningar på livsmedelskedjan i Härjedalen och har även medverkat i organisationen kring den regionala livsmedelsstrategin med handlingsplan.

Foto: Johan Ängeflo

–Härjedalens kommun är modiga! Det är en ynnest att få möjlighet att grotta ned sig i kommunens livsmedelsförsörjning och fortsätta stärka näringen i Härjedalen, säger Ida Lindman, näringslivsutvecklare på Hushållningssällskapet.

Insamling av information och insikter

För att samla information och insikter från livsmedelsföretagen har en enkät med korta frågor tagits fram. Här kan man också anmäla sitt intresse för att vara med på en kort intervju.

Gå till enkät och intresseanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Kontakt

Senast uppdaterad: 30 september 2024 13:37
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas