Nya möjligheter att handla lokalt - först ut är grisar från Vemdalssvinet

Unggrisarna på Hedningsbacken strövar strövar fritt på ett par hektar i skogen utanför Vemdalen. Foto: Åsa Evertsdotter, Härjedalens kommun.

Kommunen har köpt sex grisar som ska bli skinka, pastej och korv på julborden i äldreomsorgen. Grisarna är inköpta via Dis, ett dynamiskt inköpssystem, som öppnar nya möjligheter för lokal upphandling av livsmedel och konferenser.

På gården Hedningsbacken utanför Vemdalen skuttar ett tjog smågrisar runt i skogen, äter blåbärsris och bökar efter rötter. Sex av grisarna ska bli julmat på borden i äldreomsorgen.

– Dis ger oss möjlighet att enkelt göra upphandlingar lokalt. Jag ser verkligen fram emot att få in fler intresserade leverantörer; det här är framtiden för upphandling av lokala producenter, säger Åke Remén, kostchef i Härjedalens kommun.

Chark, fisk, frukt och grönt, kött, sylt, ägg och honung – men även konferenser – kan Härjedalens kommun upphandla via Dis, dynamiskt inköpssystem.

– Vi vill att det kött vi serverar i skolor och omsorg ska vara lokalt och ha hög kvalitet, därför handlar vi lokalt. På matsedeln finns redan karré, sida och kotlett. Nu byter vi bara ut det mot lokalt kött, säger Åke Remén.

Mikael Nilsson läste om att kommunen köpt kor på rot och tänkte att han kanske kunde sälja grisar till kommunen. Han är nu den förste företagaren som gör affär med Härjedalens kommun i Dis.

– Lokalproducerat är allt mer i fokus och Dis är ett sätt att stärka det lokalproducerade. Det är även viktigt att stärka vår försörjning och försörjningberedskapen. Dis är bra för det lokala näringslivet, ger mer mångfald i produktionen, arbetstillfällen och högre matkvalitet. Och jag vågar nog påstå att det ger en högre djurvälfärd, säger samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M).

Mikael Nilsson (mitten) är den förste företagaren som gör affärer med kommunen i Dis. Här tillsammans med Lars-Olof Mattsson, ordförande i samhällsutvecklingsutskottet (M) och Åke Remén, kommunens kostchef. Foto: Åsa Evertsdotter, Härjedalens kommun.

Grisarna kommer från företaget Vemdalssvinet, som ägs och drivs av Mikael Nilsson. För några år sedan köpte han en gård som varit obebodd i flera decennier. Han har successivt byggt upp djurbesättningarna, utökat odlingarna och håller på att starta ett bryggeri. Han vill skala upp gården så att han kan leva av den och inser att det kräver många olika ben att stå på. På tur står växthus och förädling av produkterna.

Det finns ett trettiotal grisar på Hedningsbacken, tillsammans med höns, får, grönsaksodlingar och stora potatisland. De äldre grisarna finns i hägn på gården. De unga lever i skogen. Foto: Åsa Evertsdotter, Härjedalens kommun.

Dis, dynamiskt inköpssystem, för livsmedel och konferenser

Dis är en flexibel upphandlingsform som är lämplig stora och små leverantörer. Härjedalens kommunen gör förfrågningar löpande i Dis, som ger leverantörer möjlighet att lämna anbud utan att binda sig för framtiden. Nya leverantörer ansöker om kvalificering i Dis.Ansök om kvalificering i Dis och läs om Dis på upphandlingskontorets webbplats, Östersunds kommun Länk till annan webbplats.Upphandlingar på Härjedalens kommuns webbplats

Kostchef Åke Remén, Mikael Nilsson, Vemdalssvinet, och samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) hälsar på hos de större grisarna på Hedningsbacken. Foto: Härjedalens kommun, Åsa Evertsdotter.

Kontakt

Senast uppdaterad: 30 september 2024 16:10
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas