50 000 kronor till alla orter som tagit fram en lokal utvecklingsplan
Ett intensivt arbete har pågått i orterna runtom i Härjedalen de senaste två åren. Det har handlat om framtagande av lokala utvecklingsplaner som ska bidra till att bygden blir en bättre plats att bo och verka på. För att stimulera de orter som tagit fram en plan får de nu ta del av 50 000 kronor vardera. Pengarna ska användas till att genomföra aktiviteter som lyfts fram i planen.
De lokala utvecklingsplanerna har tagits fram i samverkan mellan företag, föreningar och privatpersoner tillsammans med processledare från kommunen. Arbetet har genomförts med hjälp av finansiering från Leader Sjö, Skog och Fjäll samt den Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. I samband med arbetet har kommunen avsatt en engångssumma av statliga medel för att stimulera genomförandet av de lokala utvecklingsplanerna.
Projektet är nu avslutat och åtta utvecklingsplaner har tagits fram av bygderna. Dessa finns tillgängliga att läsa på kommunens webbplats.
Fortsatt dialog på företagarfrukostar och i samverkansforum
Från och med 2025 kommer kommunen att följa upp arbetet med planerna vid de årliga företagarfrukostarna där lokal utveckling blir en naturlig del av dialogen. Här spelar planerna en viktig roll. Bygder som har utvecklingsplaner kommer även att bjudas in till ett årligt samverkansforum där samsyn och samarbete i gemensamma utvecklingsfrågor står i fokus.
Byar som är intresserade av att ta fram en egen utvecklingsplan är varmt välkomna att kontakta näringslivsenheten för att få stöd i att starta sin egen process.
Utveckling bedrivs bäst lokalt
När nu projektet med att ta fram de lokala utvecklingsplanerna avslutas startar arbetet med att genomföra planerna. Här vill kommunen bidra med 50 000 kronor till alla orter som tagit fram en plan.
–Kommunens invånare skapar tillsammans med föreningar och näringsliv en levande landsbygd. Den kraften vill kommunen stötta genom att ge bygderna möjlighet att välja vad som ska genomföras. Pengarna ska bidra till attraktionsskapande och det görs bäst lokalt, säger landsbygdsutvecklare Linnéa Rohlin.