Beslut: ungdomsgårdarna fortsätter som vanligt under 2025

Kommunstyrelsen beslutade 13 november 2024 att ungdomsgårdarnas verksamheter fortsätter som förut under 2025 och ger i uppdrag att utreda ny struktur för samverkan från 2026.

Socialförvaltningen, bildningsförvaltningen och samhällsutvecklingsförvaltningen får i uppdrag att tillsammans utreda hur en långsiktig organisation, inklusive de förvaltningsövergripande ledningsfunktionerna, ska se ut från 2026.

Nuläget kartlagt i utredning

Bildningsutskottet och samhällsutvecklingsutskottet har tillsammans utrett hur ungdomsgårdarnas framtida organisation ska se ut efter en halvering av personalbudgeteten.

Synpunkter har tagits in från chefer och medarbetare för att ge en nulägesbild. Dialog har förts med berörda verksamheter och civilsamhället, till exempel Polisen, föreningar och andra aktörer, som Svenska kyrkan och Pingstkyrkan, för att klargöra intresset för ideellt föreningsdrivna ungdomsgårdar eller fortsatt samverkan.

Utredarna har frågat föreningar i kommunen om de vill överta driften eller samverka om ungdomsgårdarna. 20 föreningar har tackat nej, övriga har inte svarat. En förening erbjuder sig att bidra med en person en gång i månaden. Flera föreningar är öppna för att vid enstaka tillfällen fortsätta samverka med ungdomsgårdarna. I oktober 2024 startade en ideellt driven ungdomsgård på prov i Vemdalen.

Utredningen visar att verksamheten är knuten till barn och ungas hälsa och utveckling. Enligt individ- och familjeomsorgen är inflödet av droger i Härjedalen stort. Droganvändandet, i framför allt Sveg och västra delen av kommunen, ökar och alkoholen kryper ned i åldrarna. Den psykiska ohälsan ökar och hemmasittarna blir fler. Ungdomsverksamhetens arbete är avgörande för den enskilde individen och för samhället i stort.

En ny socialtjänstlag börjar gälla under 2025. Den innebär att socialtjänsten ska arbeta mer förebyggande. Det tidiga och förebyggande arbetet är ett nytt förhållningssätt med tonvikt på proaktivt. Socialförvaltningen ser förskola, skola och fritidsverksamhet som en viktig del i arbetet för att nå målen med den nya socialtjänstlagen. Trygga drogfria mötesplatser gör det möjligt för fältassistenter, Polisen och andra samhällsaktörer att nå unga och skapa och vårda relationer.

Utredningens förslag

Förslaget är att befintlig ungdomsgårdsverksamhet behålls under 2025 och att ny struktur för samverkan tillämpas från 2026.

För att klara en halverad budget för ungdomsverksamheten utreds en omstrukturering och effektivisering i socialförvaltningen, samhällsutvecklingsförvaltningen och bildningsförvaltningen. En förvaltningsövergripande analys, innefattande ledningsfunktioner i kombination med utvecklade samverkansformer, behöver göras för att nå ökad resurseffektivitet och besparingsnivå.

Civilsamhället, föreningslivet och de lokala byutvecklingsgrupperna bjuds in för att medverka i ungdomsgårdarnas verksamhet. Ytterligare aktörer, som Svenska kyrkan, Pingstkyrkan, studieförbund och näringsliv välkomnas att vara med.

Senast uppdaterad: 13 november 2024 13:42
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas