Socker i maten på förskolor och fritidshem ska minska

Foto: Emmy Jonsson/Scandinav
Övervikt och fetma är ett ökande problem bland barn och unga. En bidragande orsak är konsumtionen av sötade livsmedel, godis och läsk. Nu ska sockret i mat och mellanmål på kommunens förskolor och fritidshem minska.
Många förskolor och fritidshem jobbar redan enligt Livsmedelsverkets rekommendationer att inte servera socker till barnen. Men det har varit skillnad mellan vissa verksamheter. Därför har rutiner tagits fram som ska göra att alla arbetar på samma sätt.
–Det har funnits osäkerhet om vad som ska serveras. Med en gemensam rutin får vi ett likvärdigt arbetssätt och det blir även enklare för vikarier när de hoppar in, säger Åke Remén, chef för kommunens kost- och serviceavdelning.
Guldkant sparas till livet hemma
Barn och unga mellan 2 och 18 år bör inte äta mer än 25 gram socker per dag. Det motsvarar cirka 6 sockerbitar.
–Vi vill inte att mat och mellanmål som serveras på våra förskolor och fritidshem ska ta hela det utrymmet. När vi inte serverar socker/minskar på sockret får föräldrarna möjlighet att sätta guldkant på livet hemma, kanske under helgen, säger Åke Remén.
Införs vid skolstart
Nu plockas sötad yoghurt bort och vitt bröd ersätts med nyckelhålsmärkt bröd med lågt sockerinnehåll. Man försöker även baka själva i den mån man hinner. Rutinen för vad som skickas med vid utflykter ses också över. Målet är att alla verksamheter arbetar enligt den nya rutinen vid skolstarten.
–Vi vill ge barnen god och nyttig mat och på så sätt bidra till ett livslångt hälsosamt förhållande till mat, säger Åke Remén.