Förbjudet att servera alkohol efter 20.00 och max 4 personer per sällskap på restaurang

Flott dukade bord i en restaurang.

Från torsdag 24 december 2020 gäller nya restriktioner för alkoholservering och storlek på sällskap på restauranger. Alkoholservering förbjuds efter 20.00 och maxantalet per sällskap på restauranger sänks till 4 personer.

Fredag 18 december 2020 presenterade regeringen nya skärpta restriktioner för restauranger och serveringsställen.

Förbjudet att sälja och servera alkohol efter klockan 20 och max 4 personer per sällskap på restauranger

Tidsgränsen för alkoholförsäljning sänks och försäljning och servering av alkohol är från torsdag 24 december 2020 förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00 på serveringsställen. Serveringsytan ska vara utrymd senast 30 minuter efter avslutad serveringstid, det vill säga senast klockan 20.30.

Enligt de nya restriktionerna sänks maxantalet personer i samma sällskap på en restaurang från 8 till 4 personer.

Frågor om de nya restriktionerna

Frågor och svar om regler för restauranger och krogar på folkhälsomyndigheten.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 Alkoholhandläggare och livsmedelsinspektör finns tillgängliga vardagar och svarar på frågor om de nya restriktionerna.

Alkoholhandläggare

Lisa Ahlstedt, 0687-165 08
Åsa Eising, 0687-165 07

Livsmedelsinspektörer

Anette Roth, 0687-165 30
Tina Dyrvold-Karlsson, 0687-165 37
Catrin Silfver, 0687-165 29
Lars Holst, 0687-165 31

Regler som gäller sedan tidigare

Den som driver serveringsställe ska vidta lämpliga åtgärder för att trängsel ska undvikas på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till. Lämpliga åtgärder kan vara att begränsa det totala antalet besökare som vistas samtidigt på serveringsstället, möblera om eller markera avstånd på golvet.

Gästerna måste sitta när de dricker och äter. Det gäller även välkomstdrink, mingel eller liknande. Det är tillåtet att låta gästerna hämta mat eller dryck vid bardisk eller buffé under förutsättning att de sedan kan gå till sitt bord utan att riskera att trängas med andra gäster.

Det ska finnas tydlig information till gästerna om att de ska

  • hålla avstånd till varandra
  • stanna hemma vid symptom orsakat av coronavirus
  • tvätta händerna
  • sitta ned när de äter eller dricker

På restaurangen ska det finnas möjlighet för gästerna att tvätta händerna med tvål och vatten. Restaurangen ska erbjuda handsprit.

Senast uppdaterad: 23 december 2020 11:49
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas