Brottsförebyggande arbete
Behovet av att känna trygghet och säkerhet är något vi alla har oavsett var vi befinner oss. Härjedalens kommun är en trygg och säker kommun att leva, bo och verka i.
Kommunens brottsförebyggande arbete
Kommunen arbetar med säkerhet på många olika sätt, både enskilt och tillsammans med andra aktörer. Många brott går att förebygga genom engagemang, kunskap, uthållighet och samarbete. För att brottsligheten ska minska har alla aktörer en viktig funktion. Enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete ska kommunerna kartlägga brottsligheten inom sitt geografiska område och ta fram en lägesbild.
Lägesbildens resultat
Under de senaste tio åren har det totala antalet anmälda brott varit relativt stabilt över tid i Härjedalens kommun. De mest rapporterade brottskategorierna har också varit de samma över tid och speglar ofta medborgarnas oro och känsla av trygghet. Under 2023 har trafikbrott, bedrägeribrott och tillgreppsbrott dominerat anmälningarna till polisen, och dessa kategorier har varit framträdande i Härjedalens kommuns brottsstatistik de senaste fem åren. Viltolyckor utgör en betydande del, nästan 20 %, av de rapporterade händelserna till polisen.
Samverkan mellan Polis och Härjedalens kommun
En väl fungerande samverkan mellan polisen och Härjedalens kommun är en nyckelfaktor för att skapa trygghet och säkerhet för invånarna samt besökarna i området. Genom ett nära samarbete och ömsesidig förståelse kan vi tillsammans effektivt förebygga och hantera brottslighet samt stärka känslan av trygghet.
Medborgarlöften 2023–2024
Medborgarlöften är en del av polisens och kommunens samverkansöverenskommelse om långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Medborgarlöftet utgår från en lokal problembild baserad på kartläggning, kunskap som finns hos polisen och kommunen samt brottsstatistik.
Utifrån de lokala kartläggningarna och den lokala problembilden har följande fokusområden prioriterats för långsiktig samverkan:
- Trafiksäkerhet
- Bruk av ANDT i kommunen
- Brottslighet som påverkar lokalsamhället
Grannsamverkan
Grannsamverkan är en nationell brottsförebyggande metod där boende i ett område samarbetar med Polisen och hjälps åt för att hålla uppsikt över varandras bostäder och närområdet.
Grannsamverkan är ett sätt att bli medveten om hur brottsligheten kan se ut och vad man kan göra för att förebygga den. Syftet med grannsamverkan är att minska brottsligheten och öka tryggheten, framför allt genom att förhindra bostadsinbrott, skadegörelse och fordonsstölder. Förutom detta är ett viktigt mål att bygga sociala nätverk och öka engagemanget i ett område.
Är du intresserad av Grannsamverkan? Skicka ett mejl till: grannsamverkan.jamtland@polisen.se Skriv "Härjedalen" i ämnesraden.