Regler för inackorderingstillägg

Fastställt av kommunfullmäktige 25 april 2024 § 29.
Diarienummer KS 2024/55.

Regler för inackorderingstillägg

Elev som studerar heltid vid en kommunal gymnasieskola och är folkbokförd i Härjedalens kommun, men på grund av långa avstånd behöver bo inackorderad på studieorten, har rätt att ansöka om inackorderingstillägg till och med vårterminen det år eleven fyller 20 år. Denna rättighet gäller elev som studerar på ett nationellt program och är mottagen till utbildningen i första hand samt elev som studerar på ett IM-program vid Härjedalens gymnasium

Ansökan görs via e-tjänst eller på särskild blankett som sänds till den adress som finns angiven på ansökningsblanketten. Alla uppgifter ska vara ifyllda och den sökande ska ha en giltig kontoanmälan, så kallad SUS, hos den bank som Härjedalens kommun använder sig av för utbetalningar av inackorderingstillägg.

Elev som går på fristående gymnasieskola ansöker om inackorderingstillägg hos Centrala Studiestödsnämnden (CSN).

Villkor för inackorderingstillägg

  • Elev ska ha lång eller besvärlig resväg mellan skolan och hemmet, elevens folkbokföringsadress. Som regel minst 60 kilometers resväg enkel väg närmaste vägen enligt eniro.se Länk till annan webbplats. eller sammanlagd effektiv restid på över 2 timmar per dag. Gång och väntetid räknas inte in i tiden.
  • Elev ska vara inackorderad på studieorten och inackorderingsadress uppges i ansökan. Hyresavtal ska bifogas ansökan vid varje nytt ansökningstillfälle.
  • Om vårdnadshavare är bosatt på inackorderingsadressen är elev ej berättigad till inackorderingstillägg.
  • Elev ska vara mottagen i första hand till en gymnasieskola med offentlig huvudman.
  • Huvudregeln är att elev som byter program efter skolstart automatiskt blir mottagen i andra hand och därmed är inte eleven berättigad till inackorderingstillägg. Undantagen är elev som byter till program som finns i hemkommunen (Härjedalens gymnasium) förutsatt att plats finns och förutsatt att övriga kriterier för att beviljas inackorderingstillägg är uppfyllda. Undantagen är också elev som blivit mottagen i första hand på grund av särskilda skäl och som byter till ett program där eleven också skulle ha blivit mottagen i första hand på grund av särskilda skäl.
  • Tillägget utgår för den tid som inackorderingen varar, dock högst 9 månader per läsår, september – maj.
  • Första utbetalningen sker tidigast i slutet av september.
  • Om familjen flyttar har elev rätt att fullfölja påbörjad utbildning och söker då inackorderingstillägg från den nya hemkommunen istället.
  • Ogiltig frånvaro kan påverka inackorderingstillägget. Om CSN beslutar att dra in studiestödet dras även inackorderingstillägget in. Även övriga bidrag kan påverkas.
  • Elev som fått sitt inackorderingstillägg indraget måste lämna in ny ansökan om studierna upptas på nytt.
  • Bidragsbrott anmäls till polisen.
  • Ansökan om inackorderingstillägg ska göras inför varje nytt läsår.
    Retroaktiv ersättning betalas endast ut för innevarande läsår om ansökan har inkommit senast den 30 juni.
  • Bidraget beräknas utifrån prisbasbelopp[1] och avrundas till närmaste tiotal kronor:
    60–249 km: 1/30 prisbasbelopp,
    250–749 km: 1/27 prisbasbelopp,
    > 750 km:1/25 prisbasbelopp
  • Om ovanstående villkor förändras ska elev eller vårdnadshavare omgående meddela förändringen till Härjedalens kommun. Felaktig utbetalning ska återbetalas.

Beslut och överklagande

Beslut om inackorderingstillägg

Kommunstyrelsen har delegerat till förvaltningschef att besluta om inackorderingstillägg inom dessa regler.

Överklagande av beslut om inackorderingstillägg

Beslut om avslag på ekonomiskt stöd till inackordering kan överklagas som förvaltningsbesvär.[2] Förvaltningsbesvär innebär att såväl beslutets laglighet som dess lämplighet prövas. Förvaltningsdomstolen har därmed rätt att upphäva och ändra beslut fattat av kommunen. Härjedalens kommun lyder under förvaltningsrätten i Härnösand.

Den som berörs av beslutet har rätt att överklaga. Överklagandet ska lämnas skriftligt inom tre veckor efter att den sökande har tagit del av kommunens beslut. Överklagandet skickas först till kommunen som då gör en omprövning av beslutet. Kommunen kan därefter skicka ärendet vidare till förvaltningsdomstol.

[1] Socialförsäkringsbalken (2010:110) 2 kap. 6 och 7 §§

[2] Skollagen (2010:800) 28 kap. 5 § p.6

Senast uppdaterad: 29 april 2024 16:00
Redaktör för sidan: Sarah Tjärnås
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas