Riktlinjer för rehabiliteringsarbetet inom Härjedalens kommun

Fastställda av kommunstyrelsen 16 oktober 2024, § 212.
Diarienummer KS 2024/819.

Indelning

Härjedalens kommun har sedan år 2016 haft en antagen riktlinje för rehabiliteringsarbetet. I Härjedalens kommun är förebyggande insatser och tidig arbetslivsinriktad rehabilitering en viktig del av arbetet. Härjedalens kommun ska skapa förutsättningar för att medarbetarna har en bra fysisk, psykisk och social arbetsmiljö som främjar hälsa.

Härjedalens kommun har enligt lagstiftning samt förordningar ansvar för att en medarbetare som drabbats av skada eller sjukdom får del av de anpassnings- och rehabiliteringsåtgärder som behövs för att medarbetaren skall kunna fortsätta arbeta. Härjedalens kommun ska systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Lagstiftningen ger också medarbetare skyldighet att aktivt medverka i arbetsmiljö- och rehabiliteringsåtgärder.

En god personalpolitik, med en god arbetsmiljö är ett starkt konkurrensmedel inom kompetensförsörjning.

Syfte och mål

Syftet med riktlinjen för rehabilitering är att tydliggöra ansvaret för rehabiliteringsarbetet och att det inledas så tidigt som möjligt.

Målet med riktlinjen är att tydliga göra rehabiliteringsarbetet med särskilt fokus på att medarbetaren ska öka sin hälsa och återfå sin arbetsförmåga för att kunna återgå till sitt ordinarie arbete.

Roller och ansvar

Arbetsgivaren har ett ansvar för att utreda rehabiliteringsbehov samt vidta rehabiliterings- och anpassningsinsatser för att medarbetare ska kunna återgå i arbete oavsett om orsaken till sjukfrånvaron är arbetsrelaterad eller inte. Chefen har huvudansvaret för den arbetslivsinriktade rehabiliteringen och ansvarar för att rehabilitering initieras, planeras, genomförs och följs upp. Medarbetaren ansvarar för att, aktivt bidra i och medverka till, sin egen rehabilitering genom att lämna de upplysningar som behövs samt delta i utredningen, planeringen och genomförande av lämplig rehabilitering. Ansvariga för rehabiliteringen är alltid närmaste chef och medarbetaren.

Chefsansvar

Chefen ansvarar för att uppmärksamma signaler på ohälsa hos sina medarbetare och i ett tidigt skede undersöka behovet av arbetsanpassning och rehabilitering för att motverka långvarig ohälsa hos medarbetarna. All rehabilitering och arbetsanpassning ska vara målinriktad och genomföras med stöd av kunskap om regelverket. Behov av rehabilitering ska förebyggas genom en god arbetsmiljö och ett kontinuerligt arbete med förebyggande åtgärder. Ansvarig chef kan ta stöd av HR inom rehabiliteringsprocessen.

Medarbetarens ansvar

Målet med rehabiliteringsarbetet ska i första hand alltid vara att en medarbetare ska återgå i sitt ordinarie arbete. Chefen har ett ansvar att anpassa arbetsmiljön utifrån medarbetarens förutsättningar. Det är viktigt att tillvarata medarbetarens arbetsförmåga i en positiv anda och utreda vilka tänkbara förändringar som underlättar arbetssituationen så att medarbetaren kan vara kvar. Medarbetaren har ett stort eget ansvar att medverka i rehabiliteringen genom till exempel deltagande i möten och genomföra överenskomna åtgärder efter bästa förmåga.

Företagshälsovård

Företagshälsovården är en oberoende expert och samarbetspartner i arbetsmiljöarbetet med kompetens inom områden som medicin, ergonomi, beteendevetenskap och rehabilitering. Företagshälsovården är ett stöd i arbetsgivarens utredning om rehabilitering samt vid behov arbetsförmågebedömning. Företagshälsan bistår med specialistkompetens till arbetsgivaren och kan ge stöd till både chefer och medarbetare under hela rehabiliteringsprocessen.

Andra aktörer i rehabiliteringsarbetet är hälso- och sjukvården, Försäkringskassan, skyddsombud och fackliga organisationer.

Senast uppdaterad: 21 oktober 2024 08:18
Redaktör för sidan: Sarah Tjärnås
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas