Val 2022

Söndag 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige.

Här kan du läsa vad som gäller inför valet. Här kommer du också att hitta information om var och när du kan förtidsrösta i Härjedalens kommun.

Valmyndigheten skickar ut röstkort till alla röstberättigade. På Valmyndighetens webbplats finns information om vem som får rösta.

Förtidsröstning

Den 24 augusti öppnar förtidsröstningen. Du kan förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal som helst i hela landet. Vilka lokaler i Härjedalens kommun som du kan förtidsrösta i kommer du att kunna ta del av här när datum för förtidsröstningen närmar sig.

På Valmyndighetens webbplats finns mer information om förtidsröstning Länk till annan webbplats.

Valdagen söndag 11 september

På röstkortet står det vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och namn på vallokalen. Den 11 september är vallokalerna öppna mellan klockan 8 och 20.

Klockan 20 stängs lokalen och rösterna börjar räknas. Valet till riksdagen räknas först, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till regionfullmäktige. Resultatet av valet kan man läsa på Valmyndighetens webbplats.

Vanliga frågor

Vanliga frågor med svar finns hos Valmyndigheten.

Till Valmyndighetens frågeforum Länk till annan webbplats.

Distribution av valsedlar vid riksdags-, regionfullmäktige- och kommunfullmäktigeval 2022

Kommunen ansvarar för distribuering av valsedlar för de partier som fått mer än
1 % av rösterna i hela landet i något av de två senaste riksdagsvalen.

Detsamma gäller valsedlar för region- och kommunfullmäktige för varje parti som redan är representerat i Region Jämtland Härjedalen eller kommunfullmäktige i Härjedalens kommun, men som inte uppfyller kraven ovan.

Valnämnden i Härjedalens kommun är behjälpliga att distribuera även övriga partiers valsedlar som lämnats in till Medborgarhuset i Sveg senast fredagen 12 augusti.

Övriga partier kan skicka valsedlar för disitribution till adress:

Valnämnden
Härjedalens kommun
Medborgarhuset
842 80 Sveg

Dessa valsedlar kommer att fördelas jämnt mellan röstnings- och vallokalerna. Valnämnden ansvarar endast för utläggning av valsedlar samt ordningen i valsedelstället. Övriga anmälda partier svarar för kontroll och distribution gällande påfyllning av valsedlar under perioden efter 12 augusti, valnämnden ansvarar fram till genomfört val av ordningen i valsedelstället.

Senast uppdaterad: 27 juni 2022 14:38
Redaktör för sidan: Sarah Tjärnås
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas