Rutin för frukost och mellanmål på förskola och fritidshem i Härjedalens kommun

Denna rutin används som vägledning, stöd och förslag till att främja bra matvanor och jämlik hälsa hos barn på förskola och fritidshem i Härjedalens kommun.

I denna rutin får du som arbetar med måltider på förskola och fritidshem hjälp att hitta ditt sätt att utveckla maten på din förskola och fritidshem. Väck nyfikenhet hos barnen så de vågar prova nya livsmedel, men givetvis utan tvång.

Nationella riktlinjer för måltider i förskolan Länk till annan webbplats. (Livsmedelsverket)

Livsmedel till frukost och mellanmål

Förskolan, skolan och fritidshemmen ska inte servera socker- eller fettrika livsmedel som läsk, godis, glass, chips med mera. Dessa typer av livsmedel bidrar med mycket energi och lite näring. För att främja bra matvanor hos barn på förskola och fritidshem ska vi servera frukost och mellanmål som innehåller:

  • Mer grovt bröd
  • Mer frukt
  • Mer grönsaker
  • Mindre socker

Bröd och brödprodukter

Alla typer av bröd och brödprodukter ska innehålla fullkorn och/eller vara nyckelhålsmärkt. Variera olika sorters bröd men tänk på att de minsta barnen (under 2 år) inte bör äta för fiberrikt bröd för ofta. De äldre barnen borde dock uppmuntras att äta mer grövre brödsorter. Hinner och vill ni baka bröd så är det absolut något vi vill ni ska göra.

Riktmärke för köpt bröd är att det ska ha mindre än 5 sockerarter per 100 gram i näringsvärde. Ju lägre desto bättre.

Pålägg

Pålägg ska vara nyckelhålsmärkta. Variera “klassiska” pålägg som ost, skinka och leverpastej med exempelvis hummus (kikärtsröra), bön-röra, makrill, ägg och vegetariska pastejer.

Leverpastej bör serveras 1 - 2 gånger i veckan då det är rikt på järn.

Använd i första hand nyckelhålsmärkt smörgåsmargarin eller ett smörbaserat matfett (Bregott/Norrgott 70 %)

Flingor

Flingor och gryn ska vara nyckelhålsmärkta. Typer av gröt kan vara havregryns-, mannagryns-, risgryns- eller rågmjölsgröt. Tänk även här på att begränsa fiberinnehållet till de minsta barnen (under 2 år).

Fil och yoghurt

Fil och yoghurt ska vara naturell, osötad. Fruktyoghurt innehåller mycket socker och får inte serveras. Blanda i stället i egen frukt eller bär i naturell fil/yoghurt.

Dryck

Som måltidsdryck serveras vatten och mjölk. Överkonsumera inte mjölk som måltidsdryck, det räcker med 2 - 5 dl mjölkprodukter per dag för att få i sig tillräckligt med kalcium, samt viktiga vitaminer och mineraler.

Frukt, bär och grönsaker

Frukt eller grönsaker ska serveras till samtliga måltider. Prova olika sorters frukt, bär och grönsaker och styr dina inköp efter säsong.

Tänk på att utländska frysta bär, främst hallon, kan vara förorenade med norovirus som orsakar vinterkräksjukan. Bären kan också vara förorenade med hepatit A men det är ovanligare. För att bären ska vara säkra behöver de kokas i en minut, då dör eventuella virus.

Livsmedel som utesluts

Söta och näringsfattiga livsmedel som tex. Oboy, kräm, saftsoppa, marmelad, glass, bakverk och så vidare får inte serveras. Egen kokt kräm eller liknande får serveras om ni kokar den utan socker.

Verksamheten ska vara restriktiv med eget inköp av söta produkter som glass, tårta och fikabröd för att fira speciella dagar och liknande. Vi ska även säga nej till föräldrar som vill bjuda på produkter med högt socker innehåll, till exempel glass, för att fira sina barns födelsedag.

Vid någon utflykt per år kan varm choklad vara okej att ta med.

Mall för frukost och mellanmål

Här kommer en mall som alla kök i Härjedalen ska utgå ifrån så vi alla håller ungefär likadana menyer vid både frukost och mellanmål. Det blir även enklare för vikarier att hoppa in då.

Mellanmål och frukost bör inte inkludera söta och näringsfattiga livsmedel, som exempelvis sötad yoghurt, fruktkräm, nyponsoppa, saft, glass eller bakverk. De ger energi men för mycket socker och för lite näring.

Gröt: Gröt ska vi servera varje dag. Mjölkgröt en gång i veckan och råg- och havreflingor resten av veckan. Är det en förskola där barnen äter dåligt med gröt ska vi så klart inte laga bara för att slänga, använd sunt förnuft.

Bröd och pålägg: Vi serverar hårdbröd, mjukt bröd, ost, skinka, salami, gurka, mjölk, fil naturell, havrekuddar, cornflakes, bär, gröt (havregryn, råg flingor, mannagryn), ägg, leverpastej och mjukost.

Senast uppdaterad: 23 maj 2025 14:20
Redaktör för sidan: Margareta Ljungberg
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas