Ansökan om stöd i socialförvaltningen
Det finns olika sorters stöd att söka från socialförvaltningen. Här beskrivs vilka stöd som finns att söka och hur det görs.
Ansöka om bostadsanpassningsbidrag
Ansökan om bostadsanpassning görs via vår e-tjänst eller ansökningsblankett. På "Mina sidor" i e-tjänsten kan du hantera dina kontaktuppgifter, följa dina ärenden samt skicka och ta emot meddelande från din handläggare.
Förutom ansökan kan intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig behövas. Det kan vara så att du behöver lämna in ritningar på anpassningen så den kan godkännas.
Kommunen beslutar om bidraget. Får du avslag har du möjlighet att överklaga beslutet till Förvaltningsrätten. Överklagan ska ha kommit in skriftligt inom tre veckor från att beslutet meddelats.
Ansöka om dödsboanmälan och ekonomiskt bistånd vid begravning
Dödsboanmälan
När någon avlidit ska en bouppteckning göras. I vissa fall finns det möjlighet att i stället göra en dödsboanmälan. Ansökan görs via vår e-tjänst eller genom att fylla i blanketten ”Ansökan om dödsboanmälan”. Skicka in ansökan och de efterfrågade handlingarna. Kontakta dödsbohandläggare för ansökningsblankett.
Ekonomiskt bistånd vid begravning
Begravningskostnaderna ska i första hand betalas med tillgångarna i dödsboet och går före alla andra kostnader. Finns det inte pengar i dödsboet kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd till hela eller delar av begravningen. Kontakta försörjningsstödshandläggarna för ansökningsblankett och mer information.
Ansöka om förenklat bistånd
Vid förenklat bistånd kan du skicka in en ansökan via blankett. Du kan också kontakta biståndsenheten på telefonnummer nedan.
Ansökan om förenklat bistånd gäller i regel 1 år och det är den äldre själv som får ansöka om nya insatser. Ingen uppföljning sker med automatik.
Om kriterierna uppfylls fattar biståndshandläggaren beslut om serviceinsats enligt förenklat beslutsfattande enligt 4 kap. 2 a § socialtjänstlagen (SoL).
Om kriterierna inte uppfylls fattar biståndshandläggaren beslut om avslag. Vid avslag kan den enskilde ansöka om bistånd enligt 4 kap 1§ socialtjänstlagen (SoL), med behovsprövning.
Ansöka om försörjningsstöd
Ansökan görs månadsvis och i förskott, till exempel om ansökan lämnas in 20:e september avser ansökan oktober.
Ansökan görs via vår e-tjänst eller ansökningsblankett. På "Mina sidor" i
e-tjänsten kan du hantera dina kontaktuppgifter, följa dina ärenden samt skicka och ta emot meddelande från din handläggare.
Ansökningsblankett finns att ladda ner under e-tjänster och blanketter samt att hämta på Medborgarhuset i Sveg, på lokalkontoren i Funäsdalen, Hede och Ytterhogdal. Den kan skickas in med posten eller lämnas i brevlådan på Medborgarhuset eller lokalkontoren.
Ansöka om god man
En person som har svårt att bevaka sina rättigheter, sköta sin ekonomi och ta hand om personliga angelägenheter kan få hjälp av en god man eller förvaltare. Överförmyndarkontoret i Bräcke handlägger ärenden för Härjedalens kommun.
Ansöka om färdtjänst och parkeringstillstånd
Ansöka om stöd inom vård och omsorg
Alla kan ansöka om insatser enligt socialtjänstlagen. Vid ansökan om stöd kan du skicka in ansökan via e-tjänst på kommunens webbplats. Du kan också kontakta biståndshandläggare på telefon. För att biståndshandläggare ska kunna göra en bedömning av dina behov kan biståndshandläggaren eventuellt komma att besöka dig i hemmet. Biståndshandläggaren utreder ditt behov av stöd och fattar beslut enligt Socialtjänstlagen om eventuella insatser du kan ha rätt till.
Om din ansökan blir beviljad blir du kontaktad. Du får även brev med information om ditt beslut, samt information om hur avgiften beräknas. Om din ansökan inte blir beviljad kan biståndshandläggaren hjälpa dig att överklaga beslutet.
Ansöka om stöd för barn, unga och familjer
Svårigheter i den egna familjen kan göra att barn, ungdomar och vuxna behöver stöd, till exempel av en annan familj eller person under en tid. Det kan handla om allt från enstaka träffar med en annan person till att flytta till en annan familj. Det kan även handla om att föräldrar får stöd i sitt föräldraskap, eller att man får hjälp från familjerätten i vårdnadsfrågor.
Kommunen kan erbjuda fem stödsamtal till familjer med barn 0 till 18 år. Samtalen är gratis och journalförs inte.
Ansök om stöd via e-tjänsten nedan eller genom att ringa till individ- och familjeomsorgen.
Ansöka om stöd inom funktionshindersområdet
I lagboken står det vilka personer som kan få stöd och hjälp enligt LSS. En person som ingår i någon av dessa grupper nedan kan ansöka om insatser enligt LSS. Insatser enligt LSS ska endast ges den enskilde om han eller hon begär det.
1. Personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd.
2. Personer med betydande och begåvningsmässig funktionsnedsättning efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
Du ansöker via blankett eller genom att ringa biståndsenheten.
När du lämnat in en ansökan får du träffa en socialsekreterare inom funktionsstöd. Ni kan träffas i en möteslokal eller hemma hos dig, därefter har socialsekreteraren ett utredningssamtal för att ta reda på vilka behov och önskemål du har.
Efter prövningen får du ett beslut där det står vilket stöd du får.
Ansöka om stöd till beroende
Kommunen erbjuder stöd och råd till personer som tycker att alkohol, droger, spel eller sex tar för stor plats i livet. Kommunen erbjuder fem stödsamtal som är gratis och som inte journalförs.
Du kan ansöka om stöd via e-tjänsten nedan eller genom att ringa till individ- och familjeomsorgen.
Ansöka om personligt ombud
Personligt ombud är en tjänst som man kan ansöka om om man är över 18 år, har en långvarig psykisk funktionsnedsättning och har behov av råd och stöd i att få den hjälp man behöver i samhället.