Bostad med särskild service för vuxna enligt LSS

Bostad med särskild service är till för den som har en funktionsnedsättning och behöver stöd och hjälp i din dagliga livsföring. Bostaden beviljas enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Stödet kan se olika ut. De vanligaste formerna är gruppbostad och servicebostad. Det ingår fast bemanning och omvårdnad i båda formerna, vilket däremot inte ingår i boendeformen annan särskilt anpassad bostad. Målet är att få möjlighet att bo som andra – att ha ett eget hem med allt vad det innebär av trygghet och trivsel. 

Gult flervåningshus med vita balkonger och träd i förgrunden.

LSS-boendet Dalagatan ligger i centrala Sveg på andra våningen i ett flerfamiljshus med hiss. Boendet har 6 lägenheter med kök och badrum. Sommartid finns plats för utemöbler på balkongen. De boende har tillgång till trivsamma, nyrenoverade gemensamhetsutrymmen. Svegs järnvägs- och busstation är beläget strax intill.

Ett rosa enplanshus med buskar vid entrén.

LSS-boendet Kyrkgränd ligger i centrala och trivsamma Hede mellan skidorterna Vemdalsskalet/Björnrike och Funäsdalsfjällen och med vacker utsikt över Sonfjället. Boendet består av 4 trivsamma lägenheter med kök och badrum samt egen ingång direkt från gården. Varje lägenhet har även en dörr direkt in till husets gemensamhetsutrymmen.

En ljusgrön enplansvilla med ett garage i vinkel och en bil.

Två kilometer västerut från Svegs centrum ligger LSS-boendet Lärkan i ett trivsamt och lugnt villaområde. Skog och natur finns direkt utanför husknuten med möjlighet till skidåkning och promenader. Till boendet hör en egen tomt som kan användas för aktiviteter. Ett par kilometer västerut ligger Svegssjön där det finns badplats och goda fiskemöjligheter.

Rött enplanshus med vita detaljer. Vid entrén en cykel och en rollator. Framför huset ett träd med höstfärger.

LSS-boendet Myrgränd ligger i ett bostadsområde en kilometer från Svegs centrum. Boendet består av 5 lägenheter i nära anslutning till det hemtrevliga personal- och gemensamhetsutrymmet. Varje lägenhet har kök, badrum och och en egen täppa att själv sköta med stöd av personal. Det är nära till både affärer och naturområden med bad, fiske och skog.

Ett rött flerfamiljshus med två våningar och balkonger och en uteplats. Ett staket i förgrunden.

LSS-boendet Tjärngatan ligger i ett flerfamiljshus nära Svegs centrum. Boendet består av 5 lägenheter fördelade på två våningar med tillgång till en gemensamhets- och personallägenhet på nedre plan. Till det trevliga boendet hör altan och gräsmatta med plats för mindre odlingar. Det är nära till både affärer och naturområden med bad, fiske och skog.

Ett rum med en grå hörnsoffa och ett soffbord framför en TV. I hörnet en fåtölj. Längst bort i rummet ett fönster och en balkongdörr med gröna gardiner.

Centralt i Funäsdalen finns LSS-boendet Vintergatan integrerat i ett flerfamiljshus. Det har fin utsikt över Funäsdalssjön och är omgivet av fjällen. Till boendet hör 4 lägenheter med kök, badrum och tillgång till gemensamhetsutrymmen med bemanning dygnet runt. Närheten till skog och fjäll öppnar upp möjligheter för utomhusaktiviteter. Inom gångavstånd finns både affärer, längdspår, idrottsplats och bad.

Ett gult flerfamiljshus med två våningar och vita balkonger.

Centralt i Sveg finns LSS-boendet Ögränd fördelat i två flerfamiljshus. Boendet har 5 lägenheter med kök och badrum. Sommartid finns plats för utemöbler på balkongen. De boende har tillgång till personal dygnet runt och ett trevligt gemensamhetsutrymme med möjlighet för olika aktiviteter. Det är nära både till affärer och naturområden.

Kontakt

 • LSS-handläggare

  bistandsenheten@herjedalen.se

  Härjedalens kommun

  Socialförvaltningen

  842 80 Sveg

 • Sjuksköterska Funäsdalen

  Funäsdalen, till Högvålen, Fjällnäs, Ramundberget, Messlingen och Medskogen.

  Vardagar 8.00-8.30

 • Sjuksköterska Hede-Vemdalen

  Hede, till Långå, Särvsjön, Hedeviken, Vemdalen och Vemhån.

  Vardagar 8.15-9.00

 • Sjuksköterska LSS Sveg

  Personlig assistans och LSS-boenden i Sveg, till Sörvattnet, Lillhärdal, Överhogdal och Vänsjö.

  Vardagar 8.30-9.30

 • Arbetsterapeut LSS

  Personlig assistans och LSS-boenden i hela Härjedalen.

 • Fysioterapeut Funäsdalen

  Funäsdalen, till Högvålen, Fjällnäs, Ramundberget, Messlingen och Medskogen.

 • Fysioterapeut Hede-Vemdalen

  Hede, till Långå, Särvsjön, Hedeviken, Vemdalen och Vemhån.

 • Fysioterapeut Sveg

  Sveg, till Sörvattnet, Lillhärdal, Överhogdal och Vänsjö.

Senast uppdaterad: 29 juli 2022 11:51
Redaktör för sidan: Helena Lindell
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas