Överklaga socialtjänstens beslut

Om du inte är nöjd med beslutet kan du överklaga det hos Förvaltningsrätten. För att överklagandet ska kunna prövas måste handlingarna ha inkommit senast inom tre veckor från den dag då du fick beslutet.

Överklagandet måste vara skriftligt, antingen via brev eller mejl, och du ska i överklagandet ange namn, personnummer, adress och telefonnummer. I överklagandet ska du också ange vilket beslut som överklagas och varför du anser att beslutet är felaktigt. Om du anlitar ombud ska du även skicka med en fullmakt som visar att ombudet har rätt att företräda dig.

Din handläggare kan hjälpa dig att överklaga.

Du ska skicka in överklagan till socialförvaltningen i Härjedalens kommun.

Adressen är:
Härjedalens kommun
Socialförvaltningen
Medborgarhuset
842 80 SVEG

Datum:

Klagande:
Här skriver du ditt förnamn, efternamn, personnummer, adress och telefonnummer.

Saken:
Här skriver du vad du vill överklaga. Exempel: ”Jag har fått avslag på min ansökan om
försörjningsstöd för XX månad och jag vill överklaga beslutet”

Skälen för min överklagan är…
Här skriver du varför du tycker att beslutet är fel och varför du har rätt att få den hjälp som du har sökt. Om du har intyg som styrker dina argument skickar du med dem. Du kan också skicka in din överklagan och komplettera med intygen. Då ska du skriva så här: Jag kommer senare att komplettera överklagandet.

När överklagan har lämnats in gör handläggare en bedömning om ärendet ska omprövas eller inte. Om beslutet inte ändras så skickar handläggaren handlingarna till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten tar del av handlingarna och fattar sen ett beslut. Förvaltningsrätten kan antingen komma fram till att allt har gått rätt till och att beslutet fortsätter gälla eller så bedömer de att beslutet är fel och att det inte ska gälla.

Om du inte blir nöjd med förvaltningsrättens beslut kan du överklaga till kammarrätten och i sista hand Högsta förvaltningsöverdomstolen. Ofta behövs så kallat prövningstillstånd för att dessa domstolar ska ta upp din överklagan. Det är kammarrätten och Högsta förvaltningsöverdomstolen som beslutar om prövningstillstånd.

Senast uppdaterad: 16 december 2024 21:55
Redaktör för sidan: Linda Hagström
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas