Samefolkens dag firas

Samisk flagga

Den 6 februari firas Samefolkets dag med att hissa den samiska flaggan, sjunga den samiska nationalsången och andra aktiviteter.

Samernas nationaldag firas 6 februari sedan 1992 för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den femtonde samiska konferensen i Helsingfors och firas i hela Sápmi.

Härjedalens kommun uppmärksammar dagen med att flagga med den samiska flaggan vid kommunala verksamheter. På äldreboenden serveras samisk mat och till elvakaffet bjuds kaffeost och torkat renkött. I skolorna serveras samisk mat och skolorna uppmärksammar dagen på olika sätt. I Funäsdalen ser eleverna i högstadiet filmen Sameblod.

Samefolkets dag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samefolkets sångtext Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samefolkets sång ljudfil Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måla den samiska flaggan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Måla de samiska dräkterna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lyssna på samiska sagor och sägner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Datum: 6 februari 2023
Senast uppdaterad: 25 januari 2023 14:20