Läs eller lyssna på böcker och titta på film

I bibliotekens katalog kan du söka bland ett stort antal böcker och andra medier. Om du finner något som är intressant, kan du också reservera eller beställa titeln. Om du loggar in, kan du också få översikt över reservationer, dina lån samt också förnya lånen.

Bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats.

Lexikonet innehåller fakta om svenska och utländska författare.

Logga in med ditt lånekortsnummer (13 siffror utan mellanslag).

Alex författarlexikon Länk till annan webbplats.

Fjärrlån är böcker som inte finns i kommunens bestånd, som kan beställas från andra bibliotek i Sverige. Förfrågningar på dessa på böcker lämnas i lånedisken eller via mejl. Låntagaren meddelas via mejl eller telefon när boken kommit. Boken hämtas snarast. Lånetiden bestäms av ägande bibliotekets regler.

E-böcker kan läsas eller lyssnas på. Böckerna kan lånas till dator, surfplatta, läsplatta eller smartphone. Du kan låna 2 e-böcker per 7 dagar. En lånad och nedladdad e-bok är tillgänglig i fyra veckor. För mer information och lån besök: jamtlandharjedalen.elib.se Länk till annan webbplats.

E-böcker kan lånas till dator, surfplatta, läsplatta eller smartphone.
Lån till en dator görs via jamtlandharjedalen.elib.se Länk till annan webbplats.

E-böcker till smartphone, surfplatta och läsplatta lånas via appen Biblio.
Appen finns tillgänglig att ladda hem i App Store Länk till annan webbplats. och Google Play Länk till annan webbplats. och den fungerar både för iOS och Android-enheter.

Introduktionsfilm Länk till annan webbplats. Introduktionsguide Länk till annan webbplats.

Libris webbsök är en nationell söktjänst med omkring 7 miljoner titlar som finns på svenska bibliotek. Söktjänsten drivs och utvecklas av Kungliga biblioteket. Katalogen uppdateras dagligen. Kontakta någon av kommunens bibliotek om du önskar låna en titel som finns i Libris.

Libris Länk till annan webbplats.

Alla bibliotek har en Härjedals-/Jämtlandssamling där besökare kan ta del av litteratur och filmer om lokal historia och kultur.

Lättlästa böcker finns för både vuxna och barn. Böckerna är skrivna på ett förenklat sätt för att vara lätta att läsa och förstå. De innehåller vardagliga ord och består ofta av korta meningar. I vissa böcker finns det med förklaringar av en del ord. Lättlästa böcker finns i olika svårighetsgrader.

Härjedalens kommun är från 1 januari 2010 förvaltningsområde för det samiska språket. Det innebär bland annat att kommunen har ett särskilt ansvar för bevarandet av samiskan. Därför erbjuder biblioteken i kommunen samisk litteratur och kultur.

Härjedalens biblioteks samesamling omfattar drygt 500 titlar som belyser olika aspekter på den samiska kulturen; språk, geografi, historia, kultur, religion, samhällsliv.

Här finns även skönlitteratur för både vuxna och barn på de samiska språken.
Merparten av samiska medier finns på Funäsdalens bibliotek men även de andra biblioteken runt om i kommunen har samiskt material.

Det är böcker som innehåller text i extra stor stil. Böckerna gör det enklare att läsa för dig som har nedsatt syn eller är synskadad.

Talböcker är till för personer som har svårt att läsa vanlig text. Personen kan till exempel vara synskadad, ha läs- och skrivsvårigheter eller utvecklingsstörning. Även om du har en tillfällig funktionsnedsättning får du låna talböcker.

Talböcker är böcker inlästa på cd i mp3-format som du kan lyssna på i en daisyspelare, i ett särskilt läsprogram i datorn eller i en mp3-spelare. Daisy-spelare kan förskrivas av Syncentralen som läshjälpmedel efter remiss från ögonläkare.

Du kan även ladda ned talböcker och lyssna själv via Legimus app till smartphones och surfplattor. Det går också att ladda ner talböcker från Legimus hemsida och lyssna på dem i datorn, via www.legimus.se. Länk till annan webbplats.

Information om tidskrifter

Detta är titlarna som finns på Härjedalens bibliotek. Om någon titel inte finns på ditt närmsta bibliotek kan du be personalen att reservera de titlar du vill låna hem. Nyaste numret av tidskrifterna kan inte lånas hem eller reserveras. Lånetid för övriga nummer är 10 dagar, omlån kan göras om det inte är kö.

Titlar

Allt om mat
Allt om resor
Allt om trädgård
Amelia

Antik & Auktion
Burda Style
Classic Motor
Gård & Torp

Hemslöjd
Hus & Hem
ICA-Kuriren
Illustrerad Vetenskap

JaktJournalen
Jaktmarker och Fiskevatten
Kamratposten
Kloka Hem

Land
Lantliv
Matmagasinet
Må Bra

Pets
QX
Robot
Råd & Rön

Samefolket
Saminuorat
Snöskoter
Svensk Jakt

Tara
Trädgård Norr
Vi läser
Världens Historia

VÄV
Åka skidor

Via tjänsterna Viddla och Cineasterna kan låntagare gratis strömma film till exempelvis dator eller surfplatta. Låntagare kan låna 5 filmer i månaden från respektive tjänst. En lånad film kan ses under 48 timmar. När lånen ska göras väljs Härjedalens bibliotek. För mer information och lån besök respektive webbplats.
För en introduktionsfilm till Viddla klicka här. Länk till annan webbplats.

viddla Länk till annan webbplats. cineasterna Länk till annan webbplats.

I bibliotekens Äppelhylla finner du särskilda medier för att underlätta barns läsning vid särskilda behov.

 • Bok med skiva
  Bok med medföljande talbok på skiva (daisy) eller ljudbok på mp3.
 • Punktskrift
  Taktila böcker med punktskriftstext.
 • TAKK
  Böcker med teckenstöd.
 • Språkväskor
  Lek fram språket med en språkväska. Innehåller bland annat böcker och spel för att underlätta barns språkträning. Tre olika väskor finns att låna: första orden-väskan, första meningen-väskan och stora ljud-väskan.
Senast uppdaterad: 12 januari 2024 09:48
Redaktör för sidan: Sara Flodin-Larsson
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas