Satsningen på lokal mat fortsätter — kommunen köper 21 kor

De 21 djuren har helpension hos lantbrukare i Härjedalen. Betande kor i Häggingåsen. Korna på bilden har inget med denna upphandling att göra. Foto: Jim Bäck.

Kommunen fortsätter att satsa på lokal mat och köper ko på rot även i år. Djuren ägs av kommunen och bor hos lantbrukare på helpension.

Det är klart med upphandlingen av kommunkor för 2024. Kommunen köper 21 djur som har helpension hos fyra lantbrukare i Härjedalen. Djuren slaktas i Delsbo och styckas hos Hede kött och chark för att sedan tillagas i kommunens kök och serveras i äldreomsorgen och skolan.

– Vi fortsätter att satsas på lokal mat. De egna korna ger oss unika möjligheter att ta tillvara hela djuret; vi kokar fond, serverar oxfilé på nyårsafton och gör egna köttbullar. Det här är bra för självförsörjningen av livsmedel, för lantbrukarna i Härjedalen och de öppna landskapen, säger Åke Remén, kostchef för Härjedalens kommun.

Kommunen köper 25 nya kor, på herjedalen.se
Kommunen har köpt 24 nya kor, på herjedalen.seKommunens kor ger kött av högsta kvalitet i äldreomsorgen och skolorna, på herjedalen.se

En hand med handske lägger råa köttbullar på en plåt.

Kommunens kök i Sveg lagar egna köttbullar från grunden. Foto: Åke Remén.

Kontakt

Senast uppdaterad: 23 april 2024 15:44
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas