Förslag: Mottagningskök på Svedjegården ger fler rätter att välja på och högre kvalitet

En kock håller i en plåt med pannbiffar av älgkött.

Foto: Åke Remén.

Samhällsutvecklingsutskottet ska tisdag 24 maj 2022 ta ställning till om de tycker att det är ett bra förslag att göra om tillagningsköket på Svedjegården i Ytterhogdal till ett mottagningskök. Fördelarna för de som bor där är fler rätter att välja på och en jämnare högre kvalitet på maten. Frågan går sedan till kommunstyrelsen för slutgiltigt beslut.

På Svedjegården i Ytterhogdal har kvaliteten på maten länge varit varierad på grund av brist på utbildade kockar. Det har skapat problem för de äldre som bor där. Under våren 2022 har Svedjegården testat att få mat från Svegsmons kök. Försöket har fallit väl ut och de som bor på Svedjegården har fått fler rätter att välja på; något som de är nöjda med.

- Rekrytering av utbildade kockar blir allt svårare och drabbar främst de små köken. En lösning är att ställa om köket på Svedjegården till mottagningskök som får mat från köket på Svegsmon; som alla andra kök på särskilda boenden i Härjedalen, säger Åke Remén, kost- och servicechef.

I ett mottagningskök bereds fortfarande sallad, varma tillbehör som pasta, potatis, ris, vissa efterrätter och man bakar bröd.

- Utan att anställa fler kan vi leverera mat till Svedjegården från Svegsmons kök. Med hänsyn till de ökade matpriserna kan ett mottagningskök på Svedjegården vara ett sätt att hålla budgeten, säger Åke Remén.

Senast uppdaterad: 19 maj 2022 07:07
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas