Beslut: Svedjegården och skolan i Ytterhogdal får mat från Svegsmons kök

Köttfärsbiffar gjorda av kommunens egna kor i Svegsmons kök. Foto: Åke Remén

Förskolan och skolan i Ytterhogdal får från i höst samma meny som andra skolor i kommunen och Svedjegården får samma meny som alla andra äldreboenden i kommunen.

- Det här gör vi för att säkra och öka kvaliteten på maten för både äldre och elever, säger kost- och servicechef Åke Remén.

Förändringen sker utifrån kommunstyrelsens beslut 8 juni 2022 att köket på Svedjegården i Ytterhogdal görs om till mottagningskök.

- Vi är politiskt överens om att i det läge vi befinner oss är det här rätt väg att gå. Vi behöver säkra kvaliteten och leveranserna på måltiderna till Ytterhogdal, säger LG Nordlander, kommunalråd (S).

På skolorna och Svedjegården i Ytterhogdal har kvaliteten på maten länge varierat. Under våren har skolorna och Svedjegården testat att få mat från Svegsmons kök. Försöket har fallit väl ut och de som bor på Svedjegården har fått fler rätter att välja på; något som de är nöjda med.

- Rekrytering av utbildade kockar blir allt svårare och drabbar främst de små köken. En lösning är att ställa om köket på Svedjegården till mottagningskök som får mat från köket på Svegsmon; som alla andra kök på särskilda boenden i Härjedalen, säger Åke Remén, kost- och servicechef.

I ett mottagningskök bereds sallad, varma tillbehör som pasta, potatis, ris, vissa efterrätter och man bakar bröd.

- Utan att anställa fler kan vi leverera mat till Svedjegården från Svegsmons kök. Med hänsyn till de ökade matpriserna kan ett mottagningskök på Svedjegården vara ett sätt att hålla budgeten, säger Åke Remén.

Beräknad besparing är en helårstjänst motsvarande 430 000 kronor.

Senast uppdaterad: 8 juni 2022 13:59
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas