Charlie Granberg målar hyllning till bröderna Ljusberg i Hede

Ewert Ljusberg och Arne Ljusberg näsa mot näsa i en närbild applicerad på en vägg i Hede.

En principskiss till hur muralmålningen av bröderna Ljusberg kommer att se ut. Originalfoto: Fredrik Eriksson.

Konstnären Charlie Granberg får uppdraget att gestalta bröderna Arne och Ewert Ljusberg med en väggmålning på skolan i Hede.

En enig jury ger uppdraget till konstnären Charlie Granberg i Ljusdal, en erfaren väggmålare som bland annat målat trubaduren Lars Erik "Pekis" Jonsson på en byggnad i Färila och Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala.

Väggen vetter mot Sonfjället och kyrkogården i Hede, där Arne, och tidigare generationer Ljusberg, ligger begravda. Även Ewert kommer att vila i den jorden framgent.

- Det känns fint att bygdens söner får pryda en skolvägg i Hede och visa upp sin starka broderskärlek. Både pappa Ewert och farbror Arne växte upp i Hede; Ewert gick i skolan i där och Arne var musiklärare där, säger Tora Ljusberg, dotter till Ewert Ljusberg.

Hon berättar att hennes farfar Carl Justus Ljusberg var med och byggde skolan i Hede och att hon själv gått där en termin.

- Motivets komposition går med sin värme rakt genom näthinnan och in i själen. Jag gillar den här bilden och den relation den visar att bröderna hade, säger kommunalråd LG Nordlander, som leder juryn.

Konstnären Charlie Granberg tycker att det ska bli kul att komma till Hede och måla. Han är känd för sina väggmålningar i bland annat Färila, Uppsala, Ljusdal, Motala, Sundsvall och ett unikt projekt där riktiga växter ska växa ut genom en växthusvägg i Göteborg.

- Det känns jättekul och är en stor ära att få göra porträttet av Ewert och Arne i Hede. Min far var trubadur och sjöng Elegi över svårartad julafton för oss varje år på julafton. Han beundrade Ewert mycket. Arne är jag tyvärr för ung för att komma ihåg, säger Charlie Granberg.

Juryn har bestått av Hede företagargrupp, Arne och Ewert Ljusbergs anhöriga, tjänstemän och politiker från Härjedalens kommun. Kostnaden för muralmålningen är 117 000 kronor.

Bakgrund

I mitten av april 2022 efterlyste kommunen konstnärer eller fasadmålare som ville lämna förslag på utformning och genomförande för att pryda en gavel på Sonfjällsskolan med motiv föreställande Arne och Ewert Ljusberg.
Konsttävling: Bröderna Ljusberg ska pryda vägg i Hede

Charlie Granberg framför bilden han målat på en fasad på trubaduren Lars Erik "Pekis" Jonsson i Färila. Foto: Charlie Granberg.

Kontakt

Senast uppdaterad: 9 september 2022 13:32
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas