Uppdaterad: Invånare i Herrö uppmanas fortsätta koka det kommunala dricksvattnet

drinking water flows from a chrome water tap.

Invånare i Herrö uppmanas att fortsätta koka det kommunala dricksvattnet. Ett provsvar på det kommunala dricksvattnet i Herrö visade att det är otjänligt att dricka på grund av koliforma bakterier i vattnet. Ny provsvar väntas i mitten av kommande vecka.

Vatten och miljöresurs jobbar med provtagning av vattnet. Det finns för närvarande inga tecken på omfattande spridning.

Rekommendationen att koka vattnet gäller tills två omgångar godkända vattenprover finns. Information uppdateras löpande på Vatten och miljöresurs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdatering måndag 1 augusti 2022

Vatten och miljöresurs har under måndag 1 augusti tagit nya vattenprover som skickats till laboratorium i Östersund för analys. Analyssvaret beräknas komma under tisdag eller onsdag. Förhoppningen är att även denna andra laboratorieanalys är godkänd och visar att dricksvattnet är tjänligt. I så fall finns de två godkända vattenprover som krävs för att besluta om att häva kokningsrekommendationerna.

Under fredag 29 juli kom de första provsvaren från laboratoriet om dricksvattnet i Herrö. De proverna visade inga tecken på koliforma bakterier, vilket tyder på att vattnet är tjänligt.

Rekommendationen till invånare i Herrö att koka vattnet fortsätter gälla tills två godkända vattenprover finns.

Nästa uppdatering sker så snart provsvar kommit. Information uppdateras snabbast på Vatten och miljöresurs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Uppdatering fredag 29 juli 2022 16.45
Fortsätt koka det
kommunala dricksvattnet i Herrö

Vatten och miljöresurs har fått de första provsvaren från laboratoriet om dricksvattnet i Herrö. Det visar inga tecken på koliforma bakterier. Det tyder på att vattnet är tjänligt.

De aktuella proverna togs torsdag 28 juli 2022 på flera platser i Herrö: i vattenverket, grundvattenbrunnar och ledningsnätet. Rekommendationen att koka vattnet gäller tills två godkända vattenprover finns. Hittills finns ett godkänt vattenprov.

Nya vattenprover tas måndag 1 augusti 2022 och skickas till laboratorium för analys. Provsvar väntas 2 eller 3 augusti 2022. Under helgen fortsätter Vatten och miljöresurs att arbeta med att få ett tjänligt vatten.

Information uppdateras löpande på Vatten och miljöresurs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Uppdatering 28 juli 2022 klockan 15.30

Vatten och miljöresurs arbetar med rening och utredning av vattnet i Herrö. Nya vattenprover har tagits på flera platser i och utanför vattenverket i Herrö och skickats till laboratorium. Ett första provsvar väntas fredag 29 juli 2022. Därefter kan nya prover tas igen.

Rekommendationen till invånare att koka vattnet gäller tills två godkända vattenprover finns från laboratorieanalyser.

Det finns för närvarande inga tecken på mer omfattande spridning. Information uppdateras löpande på Vatten och miljöresurs webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Livsmedelverket rekommendationer

 • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
 • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Okokt dricksvatten kan användas till att

 • Tillaga mat som ska kokas i vatten.
 • Duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten.
 • Diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet.
 • Diska för hand, låt disken torka innan den används.
 • Tvätta kläder.
 • Städa och rengöra ytor.
 • Vattna blommor.
 • Spola toaletten.

Läs mer om Livsmedelverkets rekommendationer. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Senast uppdaterad: 2 augusti 2022 15:46
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas