Många sjuka ger ansträngt läge i vård och omsorg

Används i samband med rapportering om coronavirus och covid-19

I Härjedalens kommun är tolv brukare bekräftat sjuka i covid-19 och flera har barriärvård i väntan på provsvar. Tio medarbetare är bekräftat sjuka i covid-19 och många fler är hemma med symptom och väntar på provsvar. Under helgen 30-31 juli 2022 utförs tidvis endast basal omvårdnad i vissa enheter. Anhöriga ombeds undvika besök på särskilt boende.

- Bemanningsläget är ansträngt i vård och omsorg. Medarbetarna jobbar långa dagar och ställer upp och gör ett fantastiskt arbete för att våra brukare ska få en god vård, säger tillförordnad socialchef Helena Bredesen.

Det finns inte fler friska vikarier att ringa till och många medarbetare jobbar övertid. Tio medarbetare är bekräftat sjuka i covid-19 och många fler är hemma med symptom och väntar på provsvar.

Tolv brukare är bekräftat sjuka i covid-19 och flera har barriärvård i väntan på provsvar. Två avdelningar för särskilt boende i Sveg är isolerade och där är personalflödet begränsat till ordinarie personal. Ingen smitta är bekräftad i Funäsdalen men bemanningsläget är ansträngt även där.

- Vi vill i det längsta försöka låta de som har semester fortsätta att vara lediga och har inte beordra tillbaka medarbetare från sin välbehövliga semester, säger Helena Bredesen.

Under helgen 30-31 juli 2022 utförs endast basal omvårdnad tidvis i vissa enheter.

- Vi planerar för att använda resurserna över enheterna för att klara bemanningen över helgen. Som läget ser ut nu klarar vi helgen med basal omvårdnad för alla brukare. Vi hoppas innerligt att inte fler medarbetare blir sjuka, säger Helena Bredesen.

Det är under fredagseftermiddagen oklart hur läget ser ut efter heIgen.

Undvik besök på särskilt boende

- Vi rekommenderar anhöriga att undvika besök på särskilt boende tills vidare. De som ändå vill besöka anhöriga behöver ta kontakt med boendet i förväg och använda munskydd under hela besöket, säger Helena Bredesen.

Telefonnummer till särskilt boende.

Senast uppdaterad: 1 augusti 2022 14:06
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas