Sök stipendium för nyskapande kvinnor i Härjedalen och Jämtland

Eva Samuelsson, innovatör, överläkare och professor i allmänmedicin, fick 2021 Sigrid Strands stipendium för webbplatsen www.tät.nu och appen Tät som riktar sig till kvinnor med ansträngningsinkontinens. Foto: Privat.

- Det är ingen brist på kvinnor som är kreativa, uthålliga och envisa, det konstaterar Eva Samuelsson, innovatör, överläkare och professor i allmänmedicin. Nu uppmanar hon kvinnor med en ny affärsidé att söka stipendium ur Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare.

Har du en idé - ansök senast tisdag 6 september 2022

Kanske är du årets stipendiat - testa din idé och ansök senast tisdag 6 september 2022 till Sigrid Strands stiftelse. Det går även att nominera någon du gärna ser som stipendiat.

Information och ansökan finns på webbplatsen sigridstrand.se Länk till annan webbplats.

Eva Samuelsson, Sigrid Strand-stipendiat 2021

Det är ingen brist på kvinnor som är kreativa, uthålliga och envisa. Det gäller bara att orka dra igång affärsidén i den tuffa verkligheten.

Eva Samuelsson, professor vid institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet, tilldelades 2021 Sigrid Strands stipendium för sin forskning med ansträngningsinkontinens hos kvinnor. Med den digitala appen Tät och internet-programmet tät.nu Länk till annan webbplats. med tips och råd om behandling och träning mot urinläckage har Eva Samuelsson och hennes team bistått kvinnor globalt och fått internationell uppmärksamhet för sin uppfinning.

Vi ställde några frågor till Eva Samuelsson inför årets ansökningsomgång för Sigrid Strands fond.

Är det viktigt att uppmärksamma just kvinnliga innovatörer?

­– Ja, men det är ingen brist på kvinnor som är kreativa, uthålliga och envisa, exempelvis i vården, men det gäller att orka dra i gång något i den tuffa verkligheten. Här kan uppmärksamhet och stöd på olika sätt hjälpa till.

Vad är det som driver dig i ditt arbete som kvinnlig innovatör?

­– Det är en härlig känsla att ha en idé, att klura fram och tillbaka, testa, utvärdera och utveckla idén till något som hjälper många människor världen över. Just det här, att gå hela vägen från idé till implementering, det kräver rätt mycket envishet, uthållighet och ett bra team.

Hur kommer det sig att du ansökte ur fonden för kvinnliga uppfinnare i Jämtlands län?

– Jag fick tipset av en person som jobbar med företagsstöd i regionen.

Vad betydde Sigrid Strand-stipendiet för dig och vad använde du det till?

– Det kändes väldigt roligt och hedrande att bli uppmärksammad. Det finns många hål att fylla när ett företag startas så pengarna har kommit väl till pass och en del finns faktiskt kvar.

Vad händer inom din verksamhet nu?

­– Vi är inne i en extremt intensiv period. Snart lanserar vi en ännu bättre version av appen Tät med enklare gratisinnehåll och möjlighet att uppgradera till premium med nya funktioner och nytt innehåll. Appen har bevisad effekt för behandling av urinläckage i samband med hosta, hopp och ansträngning och vi arbetar för att den ska fortsätta spridas och bli till nytta för ännu fler.

Senast uppdaterad: 4 augusti 2022 10:45
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas