Årets guldstjärnor och priser delas ut i Ytterhogdal

Årets guldstjärnor: Crister Lindh, Skogspraktikern, och Barbro Nässelqvist.

Fredag 7 oktober 2022 delas guldstjärnor ut till årets serviceföretag och serviceperson i Härjedalens kommun vid en middag på Folkets hus i Ytterhogdal.

Samtidigt delas utmärkelserna årets hållbarhetsinspiratör, årets företagare och ett stipendium ur Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare i Jämtlands län ut.

Årets serviceperson: Barbro Nässelqvist

Guldstjärnan för årets serviceperson ges till Barbro Nässelqvist, Hede, och delas ut av vice kommunalråd Anders Häggkvist (C) och ordförande i samhällsutvecklingsutskottet Lars-Olof Mattsson (M).

Barbro Nässelqvist har tagit Hede hembygdsförening framåt och fått medlemsantalet att växa. Hennes insatser är "oersättliga" för hembygdsföreningen och hon har med sitt stora engagemang för hembygden även inkluderat yngre och äldre generationer. Det sätter Hede hembygdsgård på kartan.

Årets serviceföretag: Skogspraktikern

Guldstjärnan för årets serviceföretag 2022 ges till Skogspraktikern och delas ut av vice kommunalråd Anders Häggkvist (C) och ordförande i samhällsutvecklingsutskottet Lars-Olof Mattsson (M).

Skogspraktikern är ett fantastiskt företag som löser alla problem och har kundens bästa i fokus. De har många järn i elden, tackar aldrig nej till ett jobb och är alltid trevliga. Skogspraktikern har ett stort samhällsengagemang, sponsrar föreningar och bidrar gärna med frivilliga insatser i lokalsamhället.

Årets hållbarhetsinspiratör: Åsa Palm och Nätverket för hållbarhet i Härjedalen

Åsa Palm och Nätverket för hållbarhet i Härjedalen tar emot priset som årets hållbarhetsinspiratör. Theresia Hägglund, Elin Andersson och Åsa Palm.

Motivering

Årets hållbarhetsinspiratör i Härjedalen är en inspiratör i ordets rätta bemärkelse, engagerad, dedikerad och handlingskraftig. Åsa Palm har skapat en plattform där kommunens invånare och företagare stöttar och inspirerar varandra i sin strävan att leva och verka på ett sätt som skapar bästa möjliga förutsättningar för kommande generationer. Nätverket för hållbarhet i Härjedalen har blivit ett forum där medlemsantalet skjutit i taket med engagerade personer som vågar, vill, debatterar och agerar för en hållbar framtid i Härjedalen.

Priset delas ut av Ola Rörborn, Länsförsäkringar.

10 000 kronor till utveckling av verksamheten

Priset är en check på 10 000 kronor som ska användas för att utveckla nätverkets verksamhet. Priset delas ut för att lyfta fram fina initiativ som inspirerar till hållbar utveckling, medvetna val och stärker bilden av Härjedalen.

Fanny Näslund får Sigrid Strands stipendium

Fanny Näslund tar emot Sigrids Strands stipendium.

Sigrid Strands fond för kvinnliga uppfinnare i Jämtlands län delar ut stipendium på 50 000 kronor till Fanny Näslund för utveckling av lösviktsstationer i matbutiker. Lösviktskonceptet bidrar till ett hållbart samhälle samtidigt som det förenklar vardagen för den som vill leva miljömedvetet och uppmuntrar fler att handla påfyllningsbara produkter. Stipendiet ska användas för att vidareutveckla tjänsten. Jonas Kojan, chef för samhällsutvecklingsförvaltningen i Härjedalens kommun, delar ut stipndiet under kvällen.

Tjänsten uppvisar ökad resiliens och förmåga att tänka nytt i tuffa tider. Samlade lärdomar från tidigare utmaningar omsätts nu till en innovativ modell med god skalbarhet.

Sigrid Strand var större delen av sitt liv bosatt i Turas utanför Linsell.

Mindre avfall med lösvikt

Fanny Näslund har skapat ett butik-i-butikskoncept som säljer matvaror, hygien- och hushållsartiklar i lösvikt. Kunden tar med egna behållare, väger dem och betalar för det behållaren fyllts med. Satsningen förenklar och möjliggör för kunden att leva miljömedvetet och bidra till ett hållbart samhälle.

Den hjälpande handen

När stipendiet delas ut uppmärksammas även en person som varit viktig för pristagaren. Affärsutvecklare Linn Karlsson har givit god hjälp till stipendiaten under utvecklandet av tjänsten.

Årets företagare: Ica Supermarket i Sveg

Leif Lindström och Sebastian Lindström, Ica Supermarket Sveg, tar emot utmärkelsen årets företagare.

Ica Supermarket Sveg har utsetts till årets företagare av Företagarna i Härjedalen. Priset delas ut av Crister Lindh, Företagarna i Härjedalen.

Motivering

Allt började med de gröna näringarna! När de gröna näringarna krävde mer energi för att arbeta så fanns de där. Idag krävs en hel del ny energi och ett annat tänk. Företagarna njuter mer än många andra när solen skiner, men ändå gör de kyla av elen på ett energibesparande vis. Med miljön i fokus är företagets budbil givetvis en elbil som levererar kundens beställningar. Butikens café är en självklar och central plats för många i byn. Företagarna tar dessutom ett stort samhällsansvar och står i framkant med att integrera människor i arbetslivet med mycket goda resultat. Med stora investeringar i ny teknik, omtanke om medmänniskor både lokalt och internationellt, nya idéer, stort samhällsengagemang och ett gott kundbemötande är årets företagare 2022 i Härjedalen Ica Supermarket Sveg.

Senast uppdaterad: 7 oktober 2022 21:29
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas