Kommunen har köpt 200 hönor

Stefan, LO och Åke

Stefan Olsson (Ägg i Byvallen AB), samhällsutvecklingsutskottets ordförande Lars-Olof Mattsson (M) och kostchef Åke Remén. Foto: Cecilia Olla.

Nu går satsningen på lokal mat i kommunens kök vidare. Kommunen har köpt 200 hönor som ska förse förskolor, skolor och äldreomsorg i Härjedalen med ägg.

Hönorna har köpts och sköts av Ägg i Byvallen AB. Upplägget liknar det kommunen har gällande 25 kor som har helpension hos fyra lantbrukare i Härjedalen och som också blir mat i kommunens verksamheter.

Stefan Olsson vid odlingen.

Stefan Olsson vid grödor som är på väg upp med hjälp av hönsgödsel. Foto: Cecilia Olla.

Klimatsmart mat

Hönorna går ute större delen av året, vilket är positivt för hönorna men även för den biologiska mångfalden och kretsloppet. Gödseln från hönorna tas om hand i en kompost och blir till jord som används till bland annat salladsodling. Salladsrester blir sedan foder till hönorna.

- Det är viktigt att vi har klimatsmart mat. Vi har valt att satsa på just ägg eftersom det är en bristvara för tillfället, då det just nu är stora problem med äggproduktionen i Sverige, säger kommunens kostchef Åke Remén.

Hönor

Kommunens hönor är av rasen Lohman, som finns i både vit och brun variant. Foto: Cecilia Olla.

Halva kommunens behov

Hönorna kommer årligen att värpa runt 50 - 60 000 ägg vilket motsvarar ungefär halva kommunens behov. Om tre veckor beräknas äggproduktionen vara i full gång.

- Det här är en logisk fortsättning på Härjedalens kommuns arbete för att stötta lokal livsmedelsproduktion och företagsamhet. Ett annat skäl till satsningen är försörjningstryggheten som kommer alltmer i fokus. Från politikens sida är vi fullt beredda att gå vidare med okonventionella lösningar även inom andra sorters livsmedel. Idéer är välkomna, säger Lars-Olof Mattsson (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsutvecklingsutskott.

Kontakt

Senast uppdaterad: 12 maj 2023 14:19
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas