Nytt modernt seniorboende för 65+ på Postgränd i Hede

Fåglar flyger över centrala Hede.

Centrala Hede. Foto: Håkan Persson.

Det blir 20 nya lägenheter för äldre i Hede. Statens bostadsomvandling AB (Sbo) och styrelsen i Härjegårdar har beslutat att tillsammans jobba vidare med ombyggnadsprojektet Seniorboende +65, på Postgränd 1-2, i Hede. Statens bostadsomvandling finansierar och äger fastigheten. Härjegårdar hyr fastigheten av Sbo och hyr ut lägenheterna.

– Ombyggnationen blir en totalrenovering av hela fastigheten till nyskick och vår gemensamma preliminära plan är att börja ombyggnationen under augusti 2023. Den beräknade byggtiden är 10-12 månader, säger vd Hans Heuser, Härjegårdar.

20 nya lägenheter för äldre

Projektet omfattar 20 lägenheter på Postgränd 1-2 i Hede. Beräknad inflyttning är preliminärt sommar eller höst 2024. Det handlar om tre lägenhetstyper:

  • 8 lägenheter typ 2 rum och kök, cirka 51 kvadratmeter
  • 8 lägenheter typ 2 rum och kök cirka 64 kvadratmeter
  • 4 lägenheter typ 3 rum och kök cirka 79 kvadratmeter

Hälften av lägenheterna får uteplats med trädäck, trall, och hälften får inglasade balkonger. Huset göras om invändigt och utvändigt; ny planlösning, ny fasad, nya fönster, nytt tak, nya balkonger och nya uteplatser. Huset blir tillgänglighetsanpassat enligt dagens byggnormer, med bland annat hiss från källaren upp till plan en trappa.

– Eftersom Statens bostadsomvandling finansierar i princip hela projektet blir Härjegårdars balansräkning inte belastad eftersom inga nya lån behövs, säger Stig Holm (C), ordförande i Härjegårdars styrelse.

Modernt och anpassat både inne och ute

Lägenheterna blir i nyskick med nytt kök (inklusive vitvaror), ny WC och dusch med tvättmaskin och torktumlare, nya ytskick, nya golv med ekparkett i bostadsrum samt nya el- och vvs-installationer.

De beräknade hyresnivåerna (inklusive värme, vatten, avlopp och renhållning), även om inget är fastställt i det här tidiga skedet, är beräknade till:

  • 2 rum och kök på 51 kvadratmeter, cirka 6 300 kronor per månad
  • 2 rum och kök på 64 kvadratmeter, cirka 7 700 kronor per månad
  • 3 rum och kök på 79 kvadratmeter cirka 9 500 kronor per månad

– Det är en unik möjlighet att i samarbete med Statens bostadsomvandling skapa 20 seniorlägenheter med nybyggnadstandard i Hede och dessutom kunna erbjuda en attraktiv hyresnivå, säger vd Hans Heuser, Härjegårdar.

Gemensamhetslokal skapar samvaro och trygghet

I källaren blir det lägenhetsförråd, cykelrum, gemensamhetslokal för samvaro och en övernattningslägenhet för besökare. Gemensamhetslokalen får nyttjas kostnadsfritt av hyresgästerna för diverse samvaro med grannar, fester, bingo, bridge, fika, studiecirklar, gympa och annat. Det blir parkeringsplatser med motorvärmare (med eller utan tak) att hyra.

– De 20 nya seniorlägenheterna blir ett bra tillskott på bostadsmarknaden i Hede och får även positiva effekter på andra verksamheter i kommunkoncernen, säger styrelseordförande Stig Holm, (C), Härjegårdar.

Goda effekter på bostadsmarknaden

För Statens bostadsomvandling handlar investeringar i nya bostäder om värdeskapande i samverkan med kommunen. Det bolaget gör är att skapa värde för individen och samhället. Samtidigt gör kommunen en lönsam samhällsekonomisk affär på flera områden. Kommunen märker effekter av en bättre fungerande bostadsmarknad.

– Vi upplever, när vi ute i landet, att återanvändning och satsning på förnyelse av ett tidigare omodernt hus bidrar till flyttkedjor. När en modern fastighet dyker upp centralt i hemorten öppnas möjligheter för fler äldre att skaffa sig ett smidigare vardagsliv. Många äldre önskar sig det. Att frigöra villor och andra lägenheter ger effekt på rörelserna på bostadsmarknaden, säger Ann Eriksson, vd Statens bostadsomvandling.

Om Statens bostadsomvandling AB 

Bättre bostadsförsörjning i kommuner med utmaningar i bostadsförsörjningen.

Statens bostadsomvandling är ett statligt bolag med ett samhällsuppdrag. I uppgiften ligger att jobba nära kommuner. Bolaget bidrar till ökad rörlighet på lokala bostadsmarknader och ett mer effektivt nyttjande av bostadsbeståndet. Statens bostadsomvandling köper och bygger om befintliga fastigheter för att skapa fler bostäder för äldre på svagare bostadsmarknader.

Mer detaljer om uppdraget och kommunernas erfarenheter på Linked in Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Statens bostadsomvandlings webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Presskontakter

Härjegårdar

Hans Heuser, vd
Telefon 0680-169 69
hans.heuser@harjegardar.se

Stig Holm, styrelseordförande, telefon 070-340 56 26
info@harjabron.se

Härjegårdars webbplats www.harjegardar.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Växel 0680-169 50

Statens bostadsomvandling AB

Ann Eriksson, vd
Telefon 070-694 86 00
ann.eriksson@sbo.se

Senast uppdaterad: 11 maj 2023 08:00
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas