Bevattningsförbud nära - använd vattnet sparsamt

Det varma vädret, kombinerat med lite nederbörd, har gjort att vattenverken ligger nära maxkapaciteten. Vatten och miljöresurs uppmanar alla att spara på vatten för att slippa bevattningsförbud.

Kommunerna är skyldiga att leverera vatten för normal hushållsförbrukning, vattnet är inte tänkt att användas för att till exempel vattna gräsmattan, fylla poolen eller tvätta bilen.

– Vattenförbrukningen är riktigt stor just nu och vattenverken jobbar för fullt för att producera dricksvatten. Några vattenverk är nära sin tekniska kapacitet. Om vi hjälps åt att vara sparsamma, och den höga förbrukningen minskar, behöver vi inte införa bevattningsförbud och vattenverken hinner producera tillräckligt med dricksvatten, säger Rickard Stenberg, vd för Vatten och miljöresurs.

Vatten och miljöresurs mäter produktionen i vattenverk dagligen och hoppas att förbrukningen går ner om alla hjälps åt att tänka till på sin vattenanvändning.

Vi närmar oss ett bevattningsförbud - använd vattnet sparsamt på Vatten och miljöresurs webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 26 juni 2023 16:57
Redaktör för sidan: Åsa Evertsdotter
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas