Offentliga måltidens dag uppmärksammas med festliga menyer

Varje dag serveras cirka tre miljoner måltider i Sveriges vård, skola och omsorg. Torsdag den 19 oktober visar den offentliga måltidsverksamheten upp sig i hela landet. I Härjedalen uppmärksammas dagen genom extra festliga menyer på kommunens skolor och särskilda boenden.

- Den här dagen vill vi framhäva och därför serverar vi en trerättersmeny i våra särskilda boenden. Vi vill också passa på att lyfta fram den fantastiska personal som tillagar och serverar mat alla årets dagar, säger Åke Remén, chef för kost- och serviceavdelningen.

Lokala råvaror prioriteras

Härjedalens kommun har en ambition att laga mat med så mycket lokala råvaror som möjligt och äger kor och hönor. Under Offentliga måltidens dag uppmärksammas det närproducerade genom servering av bland annat oxrullader från de egna korna.

- På våra särskilda boenden serveras kokt rimmad tunga med pepparrotsvisp, äppelmos och rotfruktssallad till förrätt. Huvudrätten blir oxrullader med potatismos, gräddsås och pressgurka. Till dessert blir det krämig lingonmaräng. I kommunens skolor serveras en av barnens favoriter, grillad kyckling med bernaisesås, säger Åke Remén.

Fakta om kostverksamheten i Härjedalens kommun

Härjedalens kommuns kost- och serviceavdelning har cirka 60 medarbetare i 7 tillagningskök och 15 mottagningskök på förskolor, skolor och särskilda boenden. Köken lagar cirka 2 000 portioner per dag.

Offentliga Måltidens dag är instiftad av Måltidsakademin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med projektet MatTanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som drivs av Landsbygdsnätverket. Med dagen vill man lyfta den offentliga måltidens möjligheter att främja god folkhälsa, stärka svensk matproduktion och öka beredskapen vid kriser.

Senast uppdaterad: 18 oktober 2023 12:30
Redaktör för sidan: Cecilia Olla
Faktaansvarig (syns endast i edit-läge): Saknas